Jelenlegi hely

Szent Mihály havától Mindszent haváig

Őszi ünnep az Aknaszlatinai Szent Anna Katolikus Óvodában

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
„Adjunk hálát a jó termésért, az egészségünkért, az életünkért, a gyermekeinkért.” A fenti szavakkal köszöntötte Puliszka Éva, az Aknaszlatinai Szent Anna Katolikus Óvoda vezetője, az egybegyűlteket. Továbbá hálát adott a magyar óvoda működésének lehetőségért, és a szülők intézmény iránt tanúsított bizalmáért.

Borongós őszi napra ébredtünk Aknaszlatinán. Mégis volt kedvünk útra kelni, és a pajkos falevelekkel versenyezve elindulni az óvoda felé. Megérkezvén, izgatott tömeggel találkoztunk. Az óvodások szülei lámpalázasabban készültek a műsorra, mint maguk az előadók. A Szent Anna óvoda nagycsoportosai, a legszebb ruhájukban tündökölve várakoztak az óvoda előadótermében.

  

A színvonalas műsor tematikája az őszi hónapok sorát követte. Az aktuális időszakban szokásos munkafolyamatokat láthattuk játékos formában: szilvaszedés, lekvár főzés, szüret, káposztasavanyítás, mustkészítés. A hónaphoz, munkához kapcsolódó énekek, versikék, köszöntők dinamikussá és vidámmá tették a műsort.

   

Végezetül pedig a magyar népzene dallamaira a kicsik táncra perdültek és önfeledten adták át magukat a mozgás örömének. Az óvónénik kreativitását dicséri az csodálatos díszlet, az apró részletetek, a gondos zene- és szövegválasztás. Az óvoda minden szegletét a nemzet iránti elkötelezettség és a családias légkör uralja. Jó ide betérni a hétköznapok zajából, és feltöltődni azzal a sok őszinte érzéssel, ami a gyerekekből nap, mint nap sugárzik. Az itt dolgozók hivatásuknak tekintik a rájuk bízottak nevelését. Gondoskodnak az egészségükről, fejlődésükről, testi, lelki táplálékukról. Az óvodavezető felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy az óvoda majd a helyi Bolyai János Középiskola eljövendő elsőseit adja. A templom mellett elhelyezkedő kicsiny óvoda tehát a település magyarságának egyik legfontosabb bázisa. Az óvoda a kisgyermek életében az első olyan hely, ahol megtanulhatják a „közösséghez való tartozás” fogalmát, megtapasztalhatják az összetartozás élményét. Ezért is fontos, hogy kicsik szociális és személyiség fejlődése egy olyan közegben történjen ahol a saját nyelvükkel, hagyományaikkal való ismerkedés természetes és a mindennapok szerves része. Ez lehet a hamuban sült pogácsa, vagy a három kívánság, amely tovább segíti őket itt a végeken a felnőtté válás sokszor küzdelmes útján.

Puliszka Éva

“Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: – Ki a nagyobb a mennyek országában?

Jézus odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta:

Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.

Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában.

És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be.

Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.”

Máté 18:1-6