Jelenlegi hely

Szigetközi pillanatok Pozsonyban

Fotókiállítás nyílt a Csemadok-székházban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Szigetközi pillanatok címmel nyílt Sipos Bálint amatőr természetfotós kiállítása a pozsonyi Csemadok-székház nagytermében. A huszonnégy kép Magyarország legnagyobb szigetének élővilágát tárja a látogatók elé.
Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára nyitotta meg a tárlatotSipos Bálint a látogatókkal beszélgetA jégmadárral kezdődött minden Vidra, buborékkoszorúval a nyakában

Bár Sipos Bálint Szombathelyen programtervező informatikusnak tanul, a természetjárás hosszú évek óta a kedvenc időtöltései közé tartozik. A természetfotós nyaranta vízitúra-vezetőként dolgozik, és az egyik út során határozta el, hogy beleássa magát a fotózás rejtelmeibe. Ezen az úton egészen közelről találkozott egy jégmadárral, és megfogalmazódott benne a gondolat: „milyen jó lenne, ha készíthetnék egy saját képet róla.” A gondolatot tettek követték, és elkezdett ismerkedni a fotózással. A jégmadárról pedig fél évvel később született meg az első saját felvétele.

2022. meghatározó év volt

A fiatal fotós életében 2022. hozott jelentősebb változásokat, hiszen tagja lett a Szigetközi Természetfotós Egyesületnek, megnyílt az első önálló kiállítása, ráadásul a képei első ízben jelentek meg magazinokban. Azóta több csoportos kiállításon szerepeltek a képei, de önálló tárlatokon is megmutathatta természetfotóit. Az érdeklődők találkozhattak a képeivel többek között a Természet Világa, az Állatvilág és a Varázslatos Magyarország magazinokban.

A kiállítás megnyitóján, mint a tárlat szervezője és az esemény moderátora köszöntöttem a vendégeket. Miután számos helyszínen volt alkalmam zsűrizni vers- és prózamondókat, így nagyon sok tehetséges tanulóval találkoztam. A kiállításra Rácz Fannit, a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda diákját hívtam el, hogy versmondásával megfelelő hangulatba hozza a jelenlévőket.

Az autodidakta fotós

Az eseményre ellátogatott Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is, a kiállítást pedig Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, fotós nyitotta meg, aki saját életéből hozott gondolatokkal hozta közelebb a fotózást és Sipos Bálint képeit a közönséghez.

A megnyitó záró felvonásában Sipos Bálinttal beszélgettem, hogy megismertessem őt a jelenlévőkkel. A beszélgetésünkből az is kiderült, hogy autodidakta módon, az interneten fellelhető információk alapján tanulta meg a fotózást és az utómunkát. Arra is fény derült, hogy saját naptárt is megjelentet, a jövőben pedig a Szigetközt szeretné még jobban megismerni, és természetesen fotózni.