Jelenlegi hely

Szili Katalin: „Mert a szabadság alapérték számunkra, amire vigyáznunk kell…”

A szabadságharc hőseire emlékeztek Pozsonypüspökin

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójára emlékezett a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete. A hagyományosan, március első vasárnapján tartott ünnepségen megkoszorúzták Kutsera József lengyel honvéd sírját, aki a szabadságért folytatott küzdelemben a magyarság oldalán harcolt.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a szentmisén Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnökeSzili Katalin és Gombos Tamás százados, Kutsera József sírjánálMegemlékezők a lengyel honvéd sírjánál

Az immáron 26. alkalommal életre hívott megemlékezés, szentmisével kezdődött a helyi Szent Miklós-plébániatemplomban. A szertartást Bošňák András káplán celebrálta, aki prédikációjában hangsúlyozta: „Az Isten parancsolata számunkra az igazi szabadságot mutatja meg.”

A templomból a helyi sírkertbe vezetett a megemlékezők útja, ahol Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, a helyi alapszervezet ügyvezető alelnöke köszöntötte a meghívott vendégeket. Az eseményen részt vett többek között Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség Véderő-, Katonai és Légügyi Attasé Hivatalának képviseletében, Gombos Tamás százados, Marek Rogowski lengyel katonai attasé, Ožvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke, Roman Lamoš polgármester, Nagy Mónika, a Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda igazgatója és Szelepcsényi Sándor, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének tiszteletbeli tagja.

Az ünnepség szónoka, Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó volt, aki elmondta, Kutsera József kifejezője a lengyel-magyar barátságnak, és a sírjánál minden március első vasárnapján összegyűlnek a pozsonypüspökiek, hogy fejet hajtsanak a szabadságharc hősei és küzdelmeik eredményei előtt. Szili Katalin kiemelte: „A modern, polgári nemzetfelfogás születésnapja 1848. március 15. 1848-49-ben nemzetet teremtettünk.” A miniszterelnöki főtanácsadó beszédében arra is rámutatott: „A szabadságra pedig vigyáznunk kell, akkor is, ha sokan felcserélik azt a szabadossággal és a felelőtlenséggel. A szuverén magyarság értékeinek megőrzésében pedig legalább minimumként egyet kell értenünk.”

A jelenlévők a beszédeket követően helyezték el a koszorúkat Kutsera József honvéd sírjánál, majd a magyar himnusz közös éneklésével zárták a megemlékezést.