Jelenlegi hely

Szív a palettán

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
Ezzel a címmel nyílt szeptember 14-én Schrantz György kiállítása a Csemadok pozsonyi székházában.
így készültmegnyitónmegnyitónmegnyitón

Schrantz György idén 75 éves: ez jelentette az apropóját a jubileumi kiállításnak, mely korántsem retrospektív jellegű. A kurátor, Klaucova Nagy Gabriella az elmúlt 3-4 év munkáiból válogatott, melyben új utak figyelhetők meg. A jó ideje Pozsonyban élő művész 1942. június 9-én született Somorján, iparos festő családba, de igényes templomfestést, kastélyok festését is vállalták. 1959-ben Somorján érettségizett, majd Losoncon az építészeti középiskolát végezte el; 1965-ben kezdte  a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolát, ahol mesterei Dezider Milly, Ján Mudroch és Orest Dubay voltak. 1971-ben szerezte meg diplomáját monumentális és dekoratív festészet szakon.

A kamarafestészeten és grafikán kívül monumentális-dekoratív alkotásokkal is foglalkozik. Ilyen jellegű művei megtalálhatók Dél-Szlovákia számos középületén, intézményei homlokzatán és belső díszítésként is. Pozsonyban a Ligetfalui /Petržalka/ Bonbon szálló falait díszítő mozaikkal panoramatikus kiképzéssel és kültéri színes sgraffitóval jelzi a művész tevékenységét. Szülővárosában, Somorján pedig figyelemre méltó a temetői ravatalozó nagyméretű mozaikja. A kézzel szövött kárpitjai szintén említést érdemelnek.

A mostani kiállítás két fő témája a csallóközi élmények megragadása, a női test, a férfi-női viszony, valamint olyan képek, melyek hol komolyan, hol humorosan kérdeznek rá erre. Schrantz színvilága az okkerek, sziénák, umbrák meleg árnyalatai, a csallóközi szülőföld színei. Képei hol az absztrakt festészetből merítenek, hol a naiv irányzatot ismerjük fel benne. A formai sokféleség mögött ugyanakkor minden képében ott van az, amitől annyira közelinek érezhetjük Schrantz György művészetét: a maníroktól mentes, tiszta vonalvezetésű festészet.

A kiállítás október 24-ig látogatható.