Jelenlegi hely

Szól a rádió

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2015. szeptember 22-én a múlt hangjait megszólaltató antik rádiókból nyílt egy újabb kiállítás a lévai Magyar Házban.

Az ünnepséget a Czeglédi Péter Református Gimnázium Gaudium kórusának műsora nyitotta, ahol a diákok a Szól a rádió c. slágert énekelték el.

A kiállítás megnyitó folytatásaként a lévai gyökerekkel rendelkező, jelenleg Balassagyarmaton élő Kiss István rádiógyűjtő mesélt arról, hogy már középiskolás kora óta szenvedélye a rádióhallgatás, és hogy a rádiótekergetés közben kezdte el rögzíteni a különböző külföldi rádióhullámokon hallható magyar adásokat.  Kiss István történetei, valamint rádióbejátszásai révén lehetőségünk volt nosztalgiázni, belehallgatni néhány válogatott magyar adásba.

A garamszentgyörgyi  Duba Tájház irányítója, Duba Gizella, a rádió kiállítás kurátora az ünnepségen elmondta, a régi rádiók összegyűjtésével az volt a fő célja, hogy a mai rohanó, egyre gyorsabban fejlődő világunkban kicsit tekintsünk vissza - egyfajta nosztalgiaként-, hogy a nagyszüleink, szüleink számára még csak a rádió jelentette az egyetlen kapcsolatot a világgal. 

Ma ezzel szemben a technika már nem ismer határokat. Elmesélte, hogy a rádióhallgatás néhány évtizeddel ezelőtt is még egy közös családi esemény volt, és ezzel a gyűjteménnyel nem titkolt szándéka a múltat megidézve feleleveníteni a rádiózás élményét.

Ide kattintva meghallgathatja a Czeglédi Péter Református Gimnázium Gaudium kórusának előadását (Szól a rádió)