Jelenlegi hely

A szolyvai vasárnapi iskolások jutalomkirándulása

A KMKSZ Szolyvai Alapszervezete kirándulással jutalmazta meg a szolyvai vasárnapi iskolás gyerekeket.

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
2019. március 26-án 15 szolyvai vasárnapi iskolás tanuló 5 felnőtt kíséretében jutalomkiránduláson vehetett részt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Szolyvai Alapszervezetének jóvoltából.
A szolyvai vasárnapi iskolások jutalomkirándulásaA szolyvai vasárnapi iskolások jutalomkirándulásaA szolyvai vasárnapi iskolások jutalomkirándulásaA szolyvai vasárnapi iskolások jutalomkirándulása

 A program fő támogatója Szolyva polgármestere, Ivan Lanyo volt, aki autóbuszt biztosított a kiránduló gyerekek részére. Nagyobb anyagi támogatással segítette az utazást Fekete Krisztián is, a Petőfi Sándor Program szolyvai ösztöndíjasa.

A vasárnapi iskolások közül az a 15 tanuló vehett részt az ungvári kiránduláson, akik az idei tanévben, valamilyen magyar közösségi eseményen közreműködtek, például az I. Szolyvai Magyar Bálon, a Szolyvai Emlékpark Malenykíj - robot megemlékezésén és a Március 15-ei városi ünnepségen.

A kirándulás célpontja az ungvári vár volt. A várban a kirándulók megtekinthették a Kárpátalja történetét bemutató állandó kiállítást egy tematikus idegenvezetésen. A Kárpátalja történetét a VIII. századtól 1920-ig bemutató interaktív kiállítás másfél órán keresztül mindvégig lekötötte az iskolások figyelmét. A kiállított tárgyak között főleg a régészeti ásatások során talált munkaeszközökkel, ékszerekkel, edényekkel, leletekkel, valamint vidékünk történelmi múltjával kapcsolatos okmányokkal, fegyverekkel, újságokkal, könyvekkel ismerkedhettek meg a kirándulók. Nagy élmény volt számukra, hogy a Szent Korona tökéletes másolatát is megtekinthették.

Ezt követően a Váralja múzeum - kávézóba ("Підзамком" кафе-музей) látogatott el a csapat. Rusznák György, a kávézó tulajdonosa, a gyerekeknek röviden bemutatta a kávézót és a gyűjteményét. Az ebédszünet után a fiatalok még egy sétát tettek a városban, majd a Petőfi térről hazaindultak.

A gyerekek az élményekben gazdag kirándulásért köszönetüket fejezték ki a szervezőknek és a támogatóknak.