Jelenlegi hely

A szórványban is lehet eredményesen élni és dolgozni!

Lupény

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
A lupényi Mircea E. Elméleti Líceum magyar tagozatos kisdiákjai 2019-ben is rendkívül sikeres negyedévet zártak. A Zsil-völgyének társadalma erőteljesen elöregedő tendenciát mutat. A bányák bezárásával elindult a munkaképes fiatalok elvándorlása. Értelemszerűen a gyerekek létszáma az utóbbi esztendőkben erősen megfogyatkozott. Az általános iskola magyar nyelvű tagozatán összevont osztály működik
Soaca Ingrid CSODSARKOT nyert iskolája számáraFürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyKis olimpikonokAdventi koszorú szavaló verseny Déván

Minden nehézség ellenére Șoacă Erika tanítónő diákjai rendkívül sikeres negyedévet zártak.

A kitartó, következetes munka mellett a pedagógus fontosnak tartja, hogy diákjaival rész vegyen minden olyan megmérettetésen, amely fejlődésüket szolgálja, és amelyen keresztül bekapcsolódhatnak az erdélyi  valamint az anyaországi diákok közösségébe. 2019-ben első alkalommal neveztek be a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenybe, ahol Șoacă Ingrid megyei szinten 91 ponttal első helyezést ért el. Szécsi Ferenc és Țalapin Eliza is eredményesen szerepelt. Kimagasló teljesítményüknek köszönhetően mindhárman részt vehetnek a megyei fordulón, amelyre februárban kerül sor.

A Kis Olimpikusok - román nyelvű interdiszciplináris - versenyen az előkészítő osztályból Sófalvi Dávid Ferenc 1. helyezést ért el. Az első  osztályosok közül Muscari Eduárd érte el a legjobb helyezést, Málnási Iris Blanka dicséretben részesült. A második osztályosok is kitűnő eredményt produkáltak, Șoacă Ingrid szerezte meg az első helyet, Bálint Andrea dicséretben részesült .

Immár XVI-dik alkalommal rendezték meg Déván az Adventi koszorú szavalóversenyt. A lupényi diákok minden esztendőben részt vettek ezen  a megmérettetésen, mely egyúttal egy karácsony előtti baráti találkozó, meghitt ünnep. A lupényi nebulóknak a 140 résztvevő között is sikerült eredményesen helytállni.

Șoacă Ingrid korosztályában megszerezte a második helyezést, Talapin Eliza 4-dik osztályos tanuló pedig méltón helytállt a sok tehetséges versenyző között.

Végezetül legnagyobb büszkeségünk: Lupény is megszerezte a Csodasarkot.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019-ben újra meghirdette a 6-10 éveseknek szóló Miénk a város! nevű nagy sikerű játékát.

Ez egy igen komplex, kitartást és kreativitást igénylő játék. A felhívásra külhoni magyar diákok jelentkezhettek, akik igénybe vehették szüleik, tanáraik segítségét. Ennek során négy héten keresztül a gyerekek feladatokat oldottak meg, amelyekkel pontokat gyűjthettek. A játék végén a pontszámok alapján 100 játékos nyerhetett külhoni magyar iskoláik, illetve osztályuk számára 100 000-100 000 Ft értékű CSODASARKOT, amely fejlesztő játékokat, gyermekkönyveket, társasjátékokat tartalmaz. 5000 másik résztvevővel együtt Șoacă Ingrid is benevezett a játékba, és nagy örömünkre CSODASARKOT nyert iskolája számára.

Az elért eredmények a sok díj és elismerés bizonyítják, hogy itt a dél-erdélyi végeken is kitűnő emberek élnek és dolgoznak, akik lelkiismeretes munkájukkal csodákat művelnek.