Jelenlegi hely

Szórványból szórványba

Mezőségen járt a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
A szamosújvári Téka Alapítvány és Téka Szórványkollégium „Mezőség ma" címmel rendhagyó programot hirdetett, melynek megálmodója és szervezője Nyitrai Marianna néprajzkutató, népdalénekes, a Petőfi Program idei ösztöndíjasa volt.
A Széki templomA faragott festett kőszószékSzéki pár az "első házban"Szamosújvári pihenő

A háromnapos rendezvény komplex folklorisztikai, ismeretterjesztő és oktatásmódszertani szakmai fórum volt, melyen pedagógusok, néptáncoktatók, zenészek és folkloristák egyaránt bővíthették Mezőséggel kapcsolatos ismereteiket. Az esemény remek lehetőséget nyújtott, hogy Petőfi programosként találkozót szervezzünk a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes és a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes számára, illetve tanulmányi kirándulást szervezzünk a segesvári gyerekeknek.

Utazásunk során érintettünk több olyan mezőségi települést, melyek táncfolklorisztikai szempontból fontosak a néptácos tanítványok számára. A táncos egyéniségeiről híres Visa után ellátogattuk Székre, ahol egy hagyományos tisztaszobát „első házat" nézhettünk meg. A gyerekek megismerhették a széki kultúra egyik legsajátosabb elemét, a széki népviseletet, amit fel is próbálhattak. Végül Szék leglátványosabb műemléképületét, a református templomot csodáltuk meg.

A szamosújvári program, ismerkedéssel és táncházzal kezdődött. Másnap délelőtt megtekintetük a város nevezetességeit, ellátogattunk Rózsa Sándor sírjához, melynek kapcsán Borbély Kis László tanár úr, a Kikerics Kulturális Egyesület elnöke rendhagyó történelemórát tartott.

Szombat délután illetve vasárnap délelőtt gyakorlati oktatás zajlott. Hangszeres, énekes és táncos foglalkozásokon, illetve mesemondáson és interaktív beszélgetéseken lehetett részt venni. A Kikerics Néptáncegyüttes táncosai feketelaki táncokat tanultak Székely Melinda és Feketelaki Tibor táncoktatóktól. A szakmailag magas színvonalon megszervezett, vendéglátásban példaértékű hétvégén igazi közösségi élményben volt részünk.

A tanulmányi kirándulás utolsó állomása a válaszúti Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti központ volt, mely Erdély legnagyobb népművészet magángyűjteménye. Kallós Zoltán néprajzkutató hagyatékának, gyűjteményének meglátogatása méltó zárása volt e csodálatos hétvégének.