Jelenlegi hely

Szórványfoltok

A Bekecs Néptáncegyüttes fellépése Segesváron

/ Prosenszki Róbert /
prosenszki.robert képe
2019. december 2-án, este hat órakor kezdődött a Bekecs Néptáncegyüttes Fehér foltok című táncszínházi előadása Segesváron, a városi Mihai Eminescu Művelődési Ház nagyszínpadán.
Nyitókép - Asszonyok fehér ruhában elesett, holt férjeiket mossák  Színpadkép - A népi hétköznapok elemeiSzínpadkép - népi hagyományok, népi mulatságok Zárókép nyitánya

A rendező-koreográfus, a dramaturg és a zenei szerkesztő eredeti szándéka szerint az előadás dramatikus színházi képek felsorakoztatásával nyújt betekintést az erdélyi magyarság jelenkori és múltbéli létének sorozatos megpróbáltatásaiba. A fehér szín a tisztaság, a szüzesség jelképe. Református környezetben nevelkedve, 12-13 éves korban konfirmációra megérve, ezt már kiskamaszkorban megtanították nekünk keresztény-bibliai jelképeken keresztül. Hagyományos falusi környezetben ennek konkrét közösségi céljai voltak, például az, hogy a fiatalok tudatosan tartózkodjanak a promiszkuitástól, és csak házasságban megszentelve éljenek szexuális életet. Persze, négy-öt nemzedékkel ezelőtt még jóval korábban vállaltak gyereket a párok, és többet, akár 6-8 gyereket is, igaz, a gyerekhalandósági rátát sem lehet összehasonlítani a maival. Nagymamám mesélte anno gyerekkoromban, hogy az ő nagyszülei „ahogy a temetőből visszaértek egyik gyereküket eltemetve, már a másik haldoklott a torokgyíktól, és nem sokra rá a harmadik tüdőgyulladásban, a negyedik pedig himlőben halt meg.” Pontosan erre gondoltam a záró színpadi képnél, milyen lehetett 5-6 nemzedékkel előttem a felmenőim élete: a záró színpadi képben Ritziu-Ilka Krisztina színésznő csecsemőt tartva a kezében lép az enyészet lassan gomolygó ködébe, ahol a többiekkel együtt elmerül, de a gyereket felfelé, Isten és az ég felé tartja. Mit jelent ez? Értelmezésem szerint ez mindenképpen a túlélés, a továbbadás színpadi allegóriája. Magyarságunkat ápolva és megtartva megmaradni az utódainkban. Ez létkérdés nem csak szórványban, de tömbben, Székelyföldön is. A Fehér foltok azokról a közösségekről szólnak, akik a nehéz, visszahúzó körülmények ellenére megtartották önazonosságukat, és így ma is képesek továbbadni gyerekeiknek anyanyelvüket, kultúrájukat, beleértve hagyományaink, történelmünk, irodalmunk, tudományosságunk ismeretét is, egész komplex identitásunkat.

A fehér szín nem csak a tisztaság, de a kötelességtudat és a hűség szimbóluma is. A tiszta lap, a tabula rasa lélekben ott van minden újrakezdésben, nemzetünk, szórványközösségeink megújulásba vetett hitében. Az alkotók és előadók a táncszínházban, és a kortárs néptánc-koreográfiában használt mozgásformákat ötvözik látványos színházi megoldásokkal, díszletelemekkel. A műsorszerkesztés fő célja az autentikus táncok, szokások megjelenítésével egy elmúlt idilli állapot bemutatása, amivel párhuzamosan kontrasztként színre kerülnek nemzeti közösségeinket megrázó események, tragédiák. Ilyen maga Trianon is, aminek következményei az előadás dramaturgiájában felismerhetők.

A Bekecs Néptáncegyüttes a trianoni emlékévben száz előadást tervez az „Ember az embertelenségben” című, a romániai magyarság Trianon utáni száz évét felölelő, fajsúlyos üzenetet hordozó táncműsorával, amivel tavaly ősszel debütáltak a szászvidéki szórványközösség előtt, itt Segesváron. A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságától nyertek támogatást, ezzel vágtak neki a nyolc országba szétszakított magyarságot végiglátogató turnénak, amely a magyar költészet napján kezdődött Beregszászon, és 2020. június 4-én ér majd véget. Idén hatvan előadást terveztek, ebben benne van Kárpátalja, Vajdaság, Muravidék, jövő évre marad Felvidék, az Őrség, de Délvidékre is visszatérnek, mindeközben folyamatosak az erdélyi és az anyaországi fellépések. Műszaki okok miatt nem mindenhol adható elő a tervezett előadás: néhol kicsi a színpad vagy nincs háromfázisú áram, így ahol a kultúrotthon nézőtere megengedi, saját színpadot építenek, végső esetben más műsorral lépnek fel, hiszen az Esszencia című folklórműsor, a Legendák kertjében gyermekelőadás, a Mátyás király igazságai táncjáték egyaránt szerepel a repertoárjukban, most decembertől pedig a Fehér foltok című új néptáncszínházi előadással is színre léptek, aminek Segesvár volt az egyik első állomása.

Örülünk, hogy ismét itt voltatok, és további sok sikert kívánunk munkátokhoz, az előtettek álló fellépésekhez, nagyszabású, nemzeti összetartozásunkat érintő vállalásotokhoz, hogy a trianoni emlékév alkalmából minél több helyszínre el tudjátok vinni nagyszerű produkcióitokat!