Jelenlegi hely

Születésnapi Kórustalálkozó

/ Csízi-Kurilla Tünde /
csizi.kurilla.tunde képe
A 2015-ös Tornaljai Városnapok egyik legmeghatóbb estéje minden bizonnyal az Andante kórus megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett kórustalálkozó volt. Október hideg, de verőfényes szombatján az Andante Vegyeskar a Csemadok Tornaljai Területi Választmányával és helyi szervezetével karöltve rendezte meg azt a koncertet, mely során két felvidéki és egy erdélyi kórust is vendégül látott.

 A 2015-ös Tornaljai Városnapok egyik legmeghatóbb estéje minden bizonnyal az Andante kórus megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett kórustalálkozó volt. Október hideg, de verőfényes szombatján az Andante Vegyeskar a Csemadok Tornaljai Területi Választmányával és helyi szervezetével karöltve rendezte meg azt a koncertet, mely során két felvidéki és egy erdélyi kórust is vendégül látott. Nyárádszeredáról az 1868-ban alakult Bocskai István Dalkar, Zselízről az 1982-ben alakult Franz Schubert Vegyeskar, Fülekről pedig a Füleki Férfi Kamarakórus érkezett az eseményre.

Isten és ember is örömét lelhette a kórusok énekében a Tornalja Művelődési Központban október 3-án este. A helyszínen egyetlen üres szék sem maradt. A vendégek elejtett szavaiból és pillantásaiból is lehetett látni, hogy az énekek sora megérintette őket, több fiatal még a kórusba való csatlakozás gondolatával is eljátszott. Egy ilyen találkozónak azért is van fontos szerepe, hogy megmutathassák a hallgatóságnak, hogy érdemes egy ilyen közösséghez tartozni. A Bocskai István Dalkar már előző nap a helyszínre érkezett, s bár két határ is csúfolkodik a kórusaink között, mégis úgy töltötték el a koncert előtti délutánt, mintha együtt nőttek volna fel a Sajó partján. A megható és szívhez szóló darabok mellett persze a humor és a jókedv sem hiányozhatott: a Füleki Férfi Kamarakórus Bob Marley: No women, no cry feldolgozása az egész hallgatóságot megnevettette, ami elsősorban a merész dalválasztásnak (no women, no cry: nincs nő, nincs sírás), másodsorban pedig a karnagy, Tóth Tibor elegáns lazaságának volt köszönhető. A koncert végén köszönthettük az Andante Vegyeskart 40. születésnapja alkalmából, ahol bizonyossá vált mindenki számára, hogy a kórus tagjait a zene szeretete és az egymás iránt érzett megbecsülés és feltétlen szeretet tartja össze immáron több mint negyven éve. Ezúton is gratulálunk nekik, s kívánjuk, hogy további koncertekkel gazdagítsanak bennünket.