Jelenlegi hely

Szülőföldünk Kárpátalja

/ Barna György /
barna.gyorgy képe
Az adventi tevékenységsorozat egyik állomása volt a Hunyad megyei Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak közös interaktív bemutatója, szülőföldjükről, Kárpátaljáról. A dévai unitárius templom adott otthont a rendezvénynek, melyen a dévai Dalospacsirta gyermekkórus fellépése valamint Barna György és Szedlák Katalin előadása volt főszerepben.

Az est házigazdája, Koppándi-Benczédi Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, és örömét fejezte ki, hiszen mindig örömteli esemény, amikor zsúfolásig megtelik a templom. A gyertyagyújtás és köszöntés után az ösztöndíjasok közös előadása következett. Elmondható, hogy a Hunyad megyében élő magyarok viszonylag keveset tudnak a Kárpátalján élő magyar honfitársaikról. És ez az állítás fordítottan is igaz. Így sok érdekes információval szolgáltak a kíváncsi közönségnek. Kárpátalja történelme, magyar lakosságának aránya, a jelenlegi háborús helyzet, a kisebbségi élet nehézségei és lehetőségei, valamint a jövőbeli lehetőségek boncolgatása mind-mind napirendre kerültek a fényképekkel és saját élményekkel tűzdelt előadás során.

Az előadás után a Lengyel Izabella által vezetett dévai Dalospacsirta gyermekkórus lépett fel. A gyülekezeti teremben pedig a már előkészített kézműves műhely keretében gyertyakészítésre került sor, a már megszokott szeretetvendégség mellett.

A rendezvényről a Magyar Televízió is beszámolt Kárpát expressz c. műsorában. A felvétel ide kattintva megtekinthető.