Jelenlegi hely

Szüretelnek, énekelnek, láttál-e már ennél szebbet?

Szüreti mulatság Ungváron

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Kárpátalján nagy hagyománya van a szüretnek. Számos településen bálakat, ünnepségeket tartanak. Nem volt ez másként az ungvári iskolában sem. Egész hónapban lázasan készülődtünk a táncosokkal az október 27-én megtartott Szüreti bálunkra.
Az első osztályosok népi játékokat mutattak beKiscsüllő néptáncegyüttesNagydobronyi táncokTáncház

Csöndösségben legyünk, hogy beszédem halljék, keserűség, bánat mindünktől távozzék!

Aki nem tud semmit, tőlem most tanuljék!

Tudatára adatik fiatalnak vénnek, csecsszopó gyereknek, öreg menyecskének, hogy a szőlőhegyen megvolt már a szüret.

Akinek kedve van, délután fél háromkor bálba jöhet.

Aki túl hamar jön, hozzon munkaruhát, aki meg elkésik annak lássa el a bíró a baját!

Ezzel a rigmussal, illetve szüreti dalok éneklésével vonult végig a Csüllő néptáncegyüttes az Ungvári 10-es számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában, hívogatva a tanulókat és tanáraikat a Szüreti mulatságra, mely, ahogy a rigmus is mondta, délután fél háromkor vette kezdetét az iskolában működő három néptánccsoport bemutatkozásával. Az első osztályosok egy szüreti gyermekjáték-fűzért mutattak be, a Kiscsüllő a sárközi szőlőpásztorkodásból adott elő egy részletet, míg a Csüllő táncegyüttes nagydobronyi koreográfiáját tekinthette meg a közönség. A műsort követően vezetésemmel és a Csipkés zenekar közreműködésével táncház kezdődött. Csallóközi és felcsíki polgári táncokat, majd szatmári táncokat tanulhattak az érdeklődők. A különböző táncrendek között a műsort megelőzően vásárolt tombolát sorsolták ki a gyermekek nagy örömére.

Ez alkalomból iskolánkba látogatott az Anyaországi Szihalom küldöttsége. Annyira elnyerte tetszésüket a táncegyüttesek bemutatkozója, hogy jövő júniusra meghívást kaptunk az általuk szervezett Kemencés Gasztronómiai és Lakodalmas Fesztiválra.