Jelenlegi hely

„Tábornok-tizenhármak, Rájuk angyalok várnak” (Balogh József: Aradi őszi dal)

/ Ujvárosi Zita /
ujvarosi.zita képe
Cselekedetté formálni a szabadságot; hogy mi határozhassuk meg saját dolgaink menetét, hogy teljes szívvel és lélekkel higgyünk, és hogy nagy türelemmel és odaadással cselekedjünk. Október 6-i megemlékezést tartottak Eleméren.
Eleméri október 6-i megemlékezésemléktáblaKiss Ernőgyülekezők

Temerin felől Elemérre tartva a Tisza töltéséről lehajtva bólogató olajkutak tűnnek föl az erre utazók előtt. Elemér ma egyike azoknak a helységeknek, amelyeket az úgynevezett petróleum korszak jövedelme és a mezőgazdaság tart életben. „Itt futnak össze a szerbiai kőolajvállalat vezetékei, és innen továbbítódik a pancsovai illetve az újvidéki finomítókhoz a bácskai és bánsági lelőhelyeken kibányászott "fekete arany”, azaz kőolaj” - olvasható a Wikipédia oldalán. Az eleméri föld azonban nekünk magyarok számára egész mást is fed. Az Eleméren található Szent Ágoston templom alagsorában lévő családi kriptában lelt végső nyughelyre Kiss Ernő, az aradi vértanúk temesvári születésű altábornagya. Kiss Ernőt halála után tisztiszolgája hantolta el álnéven az aradi temetőben. Nem sokkal ezután a katalinfai temetőbe helyezték át, de nyugodalmat végül itt, Eleméren, a családi birtokok egyikén nyerhetett a hős honvédaltábornagy. 1872 óta nyugszik itt, és azóta ápolják a vajdasági magyarok töretlen hűséggel az emlékhelyet újra és újra erőt merítve a szabadság eszméjéért elhunyt tiszt példamutatásából. A szabadságért életüket adó katonák emlékét akkor tudjuk méltósággal megőrizni, ha azt cselekedetté formáljuk át, és napról napra megéljük a ránk örökül hagyott szabadság eszméjét. „Cselekedetté formálni a szabadságot, hogy mi határozhassuk meg saját dolgaink menetét, hogy teljes szívvel és lélekkel higgyünk, és hogy nagy türelemmel és odaadással cselekedjünk”, emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében.

A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyet msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános celebrált. Megemlékező beszédet mondott dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, majd az emlékezők koszorút helyeztek el Kiss Ernő altábornagy nyughelyénél. A megemlékezésen jelen voltak a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői, Mucsi Géza és Pirityiné Szabó Judit, valamint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai.

Az eleméri templom lenyűgöző freskója felújításért kiállt, de szépségét így is csak csodálni lehetett. Magyar szót hallok a templom udvarán terebélyesedő gesztenyefák alatt mindenfele, idősektől, korombeliektől és szerencsére még sok iskolástól is. A Szent Ágoston templom falai méltóságteljesen sütkéreznek az őszi napfényben, tornya magabiztosan áll felettünk, s mi magyarok annak tövében, védettségében beszélgetünk dolgainkról, s bízzuk a templomra hősi halottunk nyugalmát egy újabb évre.