Jelenlegi hely

A találkozó nem tréfamester!

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

/ Gogolák Mariann /
gogolak.mariann képe
A nagy seregszemleként emlegetett eseménynek idén áprilisban a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület és annak színházterme adott otthont. Az ünnepi megnyitóra Vajdaság számos részéről érkeztek színházkedvelők.
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. TalálkozójaVajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. TalálkozójaVajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. TalálkozójaVajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

Kezdésként a helybéli színjátszás múltját bemutató tárlatot tekinthette meg a közönség. A kiállítást Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, rendező, továbbá Lepár Ferenc, a nagykikindai társulat volt rendezője, amatőr színész nyitották meg. Az első előadás a helybéli József Attila színjátszó csoport Bányavirág című darabja volt, melyet Király Sándor vitt színpadra. Ahogy Vajdaság több pontján, úgy Nagykikindán is probléma, hogy a fogyatkozó lakosság nehezíti a színjátszó csoport életben maradását. Megoldásként összevont csapatot sikerült alkotni, a szomszédos Kisoroszról hívtak vendégszínészeket.
Kiemelt tematikára nem épül a találkozó, de a résztvevő csoportok minden évben kialakítanak célokat, amelyek közül a legáltalánosabb és talán legfontosabb az egymással való találkozás, tapasztalatszerzés.

A VMASZT természetesen versenyjelleggel is bír. Az idei szakbizottság tagjai: Czajlik József, rendező, a Kassai Thália Színház igazgatója, Lőrinc Tímea, Pataki-gyűrű-díjas színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának tagja és Táborosi Margaréta, színművész, rendező-koreográfus, az Újvidéki Színművészeti Akadémia tanára voltak. A tíz nap alatt 17 színtársulatot láthatott a zsűri és az érdeklődő közönség. A résztvevő színjátszók között voltak visszatérők és újak, valamint olyan csapatok is, akik néhány év kihagyás után álltak ismét a szemle színpadára. A versenyelőadások mellett a nagykikindaiak testvértelepülése, Galgahévíz is ellátogatott a találkozóra. A Csikótojás Társulat vendégelőadása A helység kalapácsa volt.
 A színpadi műsorok mellett kiegészítő programok is várták a jelenlévőket. Táborosi Margaréta és Czajlik József, az idei zsűri két tagjának tréningjén vehettek részt a színjátszók és a rendezők, amelyen koncentrációs és relaxációs gyakorlatokat végezhettek, majd a motiváció fogalmáról és a (színházi) életükben betöltött szerepről beszélt Czajlik. Az ünnepélyes gálaműsor keretében a zsűri mintegy 40 különdíjat és 9 fődíjat osztott ki. A legjobb hagyományos előadásért járó Pataki László díjat a Kupuszinai ME Sturcz József Színjátszó Csoport kapta az Egy bolond százat csinál c. előadásért. A legjobb formabontó (kísérleti jellegű) Bambach Róbert díját a nagykikindaiak József Attila színjátszó csoportja kapta a Bányavirág című előadásért. Kiosztották továbbá a Garay Béla-díjat a közösségteremtő tevékenységért, Szilágyi László-díjat, a legjobb férfi szereplőnek, Ferenczy Ibolya-díjat a legjobb női főszereplőnek, Nagy István-díjat a legjobb férfi mellékszereplőnek, a Szántó Róbert-díjat a legjobb színpadi beszédért, valamint további közönség- és különdíjakat. A díjazottak idén Penovác Endre képeit kapták elismerésképpen.