Jelenlegi hely

Táncház napja, felvonulás és Néptánc Gála a Bánsági Magyar Napokon

Hagyománykeresőben és hagyománytalálásban

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Temesváron a múlt hétvége május 11-12-én a néptáncról szólt, ahogy a Táncház napjához illik. Keretet adott a Bánsági Magyar Napok május 9-19. közötti, közművelődési, kulturális rendezvénysorozata is, amelynek szintén részei voltak a néptáncos események.
Táncház napjaFelvonulásFelvonulásEszterlánc néptánccsoport a gálán

Szombat este 19 órától kezdődött a jó hangulatú, igazi faldöntögetős táncház. Temesvár apraja-nagyja összegyűlt a Capcana klubban, ahol a Suttyomba zenekar és a mezőberényi táncoktatók, Baracsi Gergő és Baracsi-Mozsár Mónika várta a táncolni vágyókat. Az estet egy moldvai táncház nyitotta, amibe minden kicsi és nagy részt vett. A moldvai táncok után az is odaért, aki addig nem, így a szilágysági táncrend alatt is igencsak össze kellett húzódni.

 
Ezt követte egy kalotaszegi és egy felcsíki, majd egy mezőségi rend zárta az alkalmat. A kisebb gyermekek is jól érezték magukat, öröm volt látni, hogy a temesvári néptánccsoportok együtt táncolnak – eszterláncos, bokrétás táncosok, az újszentesi Butykos és az egyetemisták Guzsalyas Néptánccsoportjából is megjelentek. Szülők, gyermekek, fiatalok táncoltak jókedvűen, örülve a találkozásnak, muzsikának, együtt táncolásnak. 

A legények járták a verbunkot, legényest, amit kellett, a lányok sifiteltek, csujogattak, ahogy azt kell. A táncházat az Eszterlánc Kulturális Egyesület szervezte. Valójában mintegy bemelegítés volt a másnapi felvonulásra és  a Hagyománykeresőben című néptáncgálára.
Vasárnap a próbák és színpadi próbák már kora délelőttől megkezdődtek a gyermekcsoportoknál. A néptáncosok felvonulása négy órától kezdődött a Dóm téren. Elöl a Suttyomba zenekar, mögöttük sorra mindenki, aki a gálán megmutatta magát, azaz: a Pro Folk Egyesület csoportjai – az óvodáskorú, a Kismorzsa, a Nagymorzsa, a Kisbokréta, a Nagybokréta tánc- és citeracsoportjai, valamint az Eszterlánc Kulturális Egyesülettől az Aprókák, a Lármafa, a Tűzkerék, a Százszorszép, az Eszterlánc csoportok, és a szórványtelepülésekről érkező csoportok: a végvári Csűrdöngölő, Szederinda és Rece-Fice hagyományőrző együttes, az újszentesi Butykos, a dettai Margaréta és a zsombolyai Délibáb tánccsoport. Továbbá vendég volt a Szeged Táncegyüttes.  A központban az emberek gyönyörködve megálltak csodálni a felvonulókat. A Dóm tér két sarkán zenélt a zenekar és táncoltak körülötte táncosok, majd a felvonulás a Szabadság téren keresztül az Opera elé ment, ott a lépcsőn felsorakozott mindenki hosszú sorokban, és egy jó felcsíki muzsikára neki is indult a társaság táncolni, majd aztán kalotaszegibe váltottak. A nap ragyogott, megvárta az időjárás is, hogy beérjen a Filarmonia épületébe minden táncos, és csak azután kezdett szakadni az eső. A Nőszövetséget is képviselve Szász Enikő, a Bánsági Magyar Napok főszervezője nyitotta meg a gálát, majd Szabó Ferenc vette át a szót. Őket követték a bokrétás csoportok és az újszentesi Butykos Néptánccsoport. A második felvonás az Eszterlánc Kulturális Egyesület, a zsombolyai, dettai, végvári és szegedi néptánccsoportokból állt. Ötletes, kedves, vidám és megragadó előadásokat láthattunk a legkülönbözőbb tájegységekről. Felcsíki, szatmári, somogyi és dunántúli ugrósok, moldvai, bukovinai, küküllőmenti, mezőségi táncok egyaránt megjelentek a színpadon. Én magam az Eszterlánc Kulturális Egyesület Tűzkerék gyermekcsoportjával is együtt izgulhattam, akiket Kedves Emőkével és Nagy Áronnal tanítunk Gombos András szegedi koreográfus szakmai segítségével, valamint felvonulhattam és táncolhattam az újszentesi Butykos Néptánccsoporttal.

Mégis, hogy ennek a hétvégének mekkora jelentősége volt, azt másnap a Bartók Béla Elméleti Líceumban értettem meg, amikor az udvaron, a folyosón gyermekeket láttam összekapaszkodva táncolni, kicsiket a nagyoktól tanulni lépéseket.

Hagyománykeresőben” volt a néptáncgála címe, azt hiszem, ezek a gyermekek megtalálták.