Jelenlegi hely

A temesvári Eszterlánc Néptánccsoporttal az Erdélyi Táncháztalálkozón

Néptánc. Együttlét. Szórakozás.

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Néptánc. Együttlét. Szórakozás. Ezekkel a szavakkal válaszoltak a temesvári Eszterlánc Néptáncegyüttes fiataljai, amikor megkérdeztem, miről szólt nekik ez a hétvége.
A felvonulás előttTalálkozás Székelyudvarhelyi Patkónbukovinai táncok a székelyudvarhelyi színpadonEszterlánc és szegedi Ficergők

Nem akármilyen napok vannak ugyanis a hátuk mögött. Az idei székelyudvarhelyi Erdélyi Táncháztalálkozó után vasárnap Gyimesfelsőlokon és Madéfalván is színpadon mutatták meg táncos tudásukat a Szeged Táncegyüttes Ficergők csoportjával egy koreográfiában, akikkel évek óta határokon átívelő az együttműködés.

Szeptember 14-én, pénteken korán reggel indultunk Székelyudvarhelyre, az addigra Temesvárra ért  szegedi tánccsoporttal együtt. A két csoport közös szakmai vezetője, koreográfusa Gombos András, az Eszterlánc Néptánccsoporté Pál Krisztina, Tamási Emese és Ozsváth Erika.

Péntek délután Székelyudvarhelyen részt vettünk a felvonuláson a buszállomástól a Patkóig, ami a főtéri templom mögötti tér megnevezése. A város három pontjából indult felvonuló csoportok számos zenésszel az élükön itt találkoztak, itt szólalt meg egyszerre minden hangszer. Onnan minden táncos, zenész továbbvonult a Sportcsarnokba a táncházas nyitógálára, ahol széki, székelyföldi, kalotaszegi, felcsíki és moldvai táncok is megmutatkoztak egy-egy tánccsoport vezetésével, amelybe bárki szabadon bekapcsolódhatott. Este pedig egyszerre három helyszínen különböző táncrendeket húztak a zenekarok, emellett a kinti sátrak alatt az asztaloknál kisebb folkkocsma-kavalkádban szólt a zene reggelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember 15-én szombaton a táncháztalálkozóval egy helyszínen tartott Gyümölcsfesztiválon egész nap táncosok mutatkoztak be a színpadon, itt mutatta be az Eszterlánc a szegedi Ficergőkkel együtt bukovinai táncelőadását, amire délelőtt még próbáltak. Ezután pihenésképpen a Kallós Zoltán emlékezetére kevésbé ismert gyűjtéseiből a Pávai István által vezényelt különleges koncertet hallgathattuk meg a Sportcsarnokban. Az éjszaka pedig újra a zenekarok forgatagában mártózhattak meg a táncosok.

 

Vasárnap az Eszterlánc és a Szeged Táncegyüttes tovább folytatta turnéját, koradélután már Gyimesfelsőlokon várták őket, ahol kipróbálhatták az új bobpályát, amelynek az  avatása alkalmából szervezett rendezvényen a bukovinai mellett küküllőmenti táncelőadásukat is bemutatták, ahogy innen továbbmenve Madéfalván a hagymafesztiválon is. Ez a két műsor a nagyváradi Csillagocska zenekar és néptáncegyüttes társaságával összhangban zajlott, egymást követték a tánccsoportok előadásai.

A napokat még színesítette egy-egy hosszabb-rövidebb ideig csatlakozó útitárs. Ilyen volt egy néni, akitől Székelyudvarhelyen kértünk útbaigazítást, és mesélt nekünk a harminc-negyven évvel ezelőtti temesvári élményeiről kisiskolásként és fiatalasszonyként. Ilyen volt a csíkdánfalvai Margitka néni, aki fiatalkorában Kallós Zoltánnal tanított Moldvában Lészpeden négy évet, és most eljött velünk Udvarhelytől Gyimesig egész az ezer éves határig és onnan Madéfalváig. Margitka néni nyolcvanöt évesen úgy röpült a világban, mint a tavaszi gyümölcsfák szirmai a szél szárnyán.

- Miről szólt ez a néhány nap? – kérdeztem meg több fiatalt is az eszterláncosok közül. „A táncról legfőképp. És hogy együtt lehettünk. Együtt lenni jó.” – felelte Berta Bianka. Simonfi Sándor a közös kirándulás és szórakozás élményét helyezte első helyre, de a színpadi szereplések izgalmát is többen hangsúlyozták.

A csapat hajnali háromkor érkezett haza Temesvárra a tartalmas napok után. Csillagos volt az ég, míg az emberek elbúcsúztak, tűnődve gondolkodtam én is, mekkora élmény volt velük tartani.  A táncháztalálkozó kifejezést ízlelgettem itt a temesvári szórványban. Találkozó, igen, azt hiszem, ez a lényege. Találkozni, egymás közt lenni, elmenni messzire, megmutatni magunkat, megismerni másokat. Találkozni régi jó barátokkal és új kedves ismerősökkel. Találkozni az élő népzenével, a szabad tánccal. Találkozni szórvány a szórvánnyal és a tömbmagyarsággal. Találkozni az olyan nagy emberek hagyatékával, mint Kallós Zoltáné. Találkozni Petőfi ösztöndíjas a Petőfi ösztöndíjassal. Találkozni olyan különleges mesebeli nénikkel, mint Margitka néni. Találkozni a közös út folytatásáért.

Aki az Eszterlánchoz tartozva teszi ezt, bizonyos, hogy mesebelit fog megélni. Megtapasztaltam. Aki nem hiszi, táncoljon velük, vagy csak nézze meg őket a színpadon a legkisebbtől a legnagyobbig, így együtt. Találkozzon velük!