Jelenlegi hely

„Táncoljatok - táncosok a táncról”

Zentán járt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

/ Gogolák Mariann /
gogolak.mariann képe
Fúvószenekari koncerttel, képviselő-testületi díszüléssel, koszorúzással, kiállítás-megnyitóval és templomszenteléssel emlékeztek a Zentai Csata 320. évfordulójára 2017. szeptember 11-én a vajdasági településen. A programokon részt vett Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök. A programsorozat záróprodukcióját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes adta.
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ZentánHargita Nemzeti Székely Népi Együttes ZentánHargita Nemzeti Székely Népi Együttes ZentánHargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zentán

A templomszentelési szentmisét és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőbeszédét követően vették talpuk alá a nagyszínpadot a csíkszeredai táncegyüttes tagjai, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott délvidéki turné keretében Óbecse és Topolya után érkeztek a településre.

A negyed évszázados múltra visszatekintő társulat nem csupán szűkebb pátriájában, Csíkban, de egész Erdély területén komoly kulturális és társadalmi szerepet tölt be. Folklórműsoraik sorát (amely lassan a teljes Kárpát-medencét lefedi) mesejátékok és táncos népszínművek színesítik. A színpadi munka mellett az együttes rendszeres kezdeményezője és szervezője jelentősebb erdélyi rendezvényeknek. Ilyen például az Erdélyi Prímások Találkozója, az Ezer Székely Leány Napja, a Hagyaték – mezőségi népzene-és néptánctalálkozó. Utánpótlás-gondozásról is gondoskodik a társulat, a kulturális örökség megismertetését, megszerettetését és átörökítését szolgálja a Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó. A táncosok számos gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánccsoportot oktatnak, segítik munkájukat.

Ahogyan a cím is árulkodik, a bemutatott produkció különlegessége, hogy táncosok vallanak a táncról, a táncos életről, annak minden szépségéről és nehézségéről. Az alkotók tehát maguk a társulat tagjai, az egyes dialektusok táncai a táncosok gondolatai, elképzelései alapján váltak alkotássá. A műsort Gábos Endre rendezte, a zenei aláfestést pedig a Juhász Zenekar biztosította. A repertoárban gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatott a nagyérdemű. A hatás pedig nem maradt el, a zentai közönség állva, vastapssal köszönte meg a színvonalas produkciót.