Jelenlegi hely

Tánctanulás Gomboson

Gombos néptáncával ismerkedett a Szeremlei Néptáncegyüttes

/ Cs. Tóth Gabriella /
cs.toth.gabriella képe
A Szeremlei Néptáncegyüttes tagjait látták vendégül a gombosiak 2017.10.06-07-én. A látogatás célja a falu néptáncának megismerése és tanulása volt. A tanulás mellett maradt idő a falu viseletének és tájházának megismerésére is. A jó hangulatban telt hétvége után a szervezők és a táncosok is bíznak a hosszabb távú együttműködésben.
TánctanulásPendergő TamburazenekarElőadás a népviseletrőlFélünnepi viseletben

Gombos a mai Szerbia területén található Nyugat–bácskai település. A török kiűzését követő újratelepítés során nagyrészt a mai Baranya- és Tolna megye területéről érkezett magyar ajkú lakosság alapította a falut. A vidéken már akkor is csupán szórványosan húzódtak meg magyarok. Mára azonban drasztikusan lecsökkent Nyugat-Bácskában a magyarság aránya, és az egykor színtiszta magyar falvakban is megborultak az etnikai arányok. A megmaradás és a hagyományok továbbadása, tovább éltetése a szórványlétben lévő falu lakóinak mindennapos harc.

A nagy elvándorlás miatt a hagyományőrző tánccsoport létszáma is megtizedelődött, így a hagyományozódás láncolatának megszakadása fenyeget. Gombosi táncokat egyedül a falu lakói tudnak táncolni, ugyanis a filmes táncgyűjtések ezt a vidéket érintetlenül hagyták, így Nyugat–Bácska táncait a táncházmozgalom sem tudta felkarolni.

Az Arany János Magyar Művelődési Egyesület tavasszal beadott pályázatát az NKA támogatta, így létrejöhetett a rendezvény, melynek célja az volt, hogy a falu táncát helyben népszerűsítse, megismertesse. Szervezőként úgy véltem helyesnek, hogy ha olyan település néptáncosait invitáljuk, akik azon a vidéken élnek, ahonnan a gombosiak ősei elszármaztak, és kellő tisztelettel áll a falu hagyományához, így esett a választás a Szeremlei Néptáncegyüttesre. A sárközi falu népi kultúrája hasonló Gomboséhoz, a népzenében, népdalokban és a népviseletben is felfedezhetőek az ősi párhuzamok.

A péntek esti érkezést és kipakolást követően vacsora és zenés mulatság várta a vendégeket, melyet a tájház nyári konyhájában tartottunk. Másnap tánctanítás várta a szeremlei néptáncosokat, melyhez gombosi táncosok is csatlakoztak. A táncpróbát Hózsa-Gál Gizella és Hajnal Viktor tartották. Az élő zenét a Pendergő Tamburazenekar szolgáltatta. Késő délután a falu településtörténetét, társadalomnéprajzát és népviseletét bemutató előadást hallgattak meg a rendezvény résztvevői, ezt követően látogatást tettünk a tájházban is.

A jó hangulatú hétvége után bízunk a hosszabb távú együttműködésben. Hasonló rendezvények szervezésével szeretnénk az anyaország és a vajdasági magyarság figyelmét Gombosra irányítani, bízva abban, hogy ez segíti a szórványban lévő település megmaradását és büszkeségének megőrzését.