Jelenlegi hely

Tanévkezdés a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégiumában

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
Megnyitotta kapuit a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégiuma. Idén 120 bentlakóval indult a tanév szeptember 10-én. Szerte a Mezőségből, 28 településről érkeztek diákok, akik a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumban tanulnak.

Az iskola épületét 2016-ban adták át ahova idén a kollégistákkal együtt 457 tanuló jár előkészítő osztálytól 12-ik osztályig. Az iskolát szintén a Téka Alapítvány építtette magyar állami támogatással és a fenntartásban továbbra is részt vállal. A kollégium bentlakói közül 51 gyermek általános iskolába, 69 pedig középiskolába jár.

csoportkép téka bentlakók   Az iskola épülete   

A bentlakás nagy segítség a mezőségi falvakban élő magyar családoknak, akik nagyrésze az anyanyelvi oktatást az alapítvány segítsége nélkül egyáltalán nem tudná biztosítani gyermekei számára. A kollégium vasárnaponként buszokat indít a környező falvakba, ahol minden gyermeket összegyűjtenek és a bentlakásba szállítják őket, péntekenként pedig a hazautaztatást biztosítják hasonlóképpen. Összesen 11 buszt és sofőrt mozgósít az alapítvány partnerintézményünkkel, a válaszúti Kallós Alapítvánnyal közösen.  A bentlakás a napi ötszöri étkezést, valamint szükség esetén tanszereket, gyógyszereket is biztosít a lakók számára.

A pedagógusok nagy figyelmet fordítanak az újonnan érkezett diákok közösségbe való beillesztésére. A kilencedik osztály szeptember hónapban, a beköltözés utáni két héten több csapatépítő tréningen is részt vett. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak egymással hanem a felsőbb évfolyamok diákjaival is jobban megismerkedjenek és jól tudjanak együttműködni a jövőben, ezért közös foglalkozásokat is szerveztünk, melyeken az új diákok a régebbi bentlakókkal együtt vettek részt.

    kinti csapatépítés    csapoatépítés

A középiskolásokkal szeptember 20-án Kolozsvárra mentünk, ahol a Magyar Állami Operaház Kárpát-Haza Opera Túra keretében Erkel Ferenc: Hunyadi László című operáját néztük és hallgattuk meg. Az alapítvány kiemelt szerepet tulajdonít olyan kulturális eseményeknek, melyek a magyar identitástudat erősítését szolgálják, így a jövőben is tervezzük a hasonló rendezvényeken való részvételt.

úton Kolozsvárra      

A kollégiumban a délutáni tanulóidőben minden korosztálynak külön pedagógus biztosítja a segítséget a tanulásban, a speciális igényeket pedig logopédus és iskolapszichológus méri fel. A tanulás segítésén kívül a hagyományőrzés és a művészeti képzések és foglalkozások biztosítják majd kollégistáink sokoldalú fejlesztését. Idén néptánc és népdaloktatás, agyagozás, tűzzománc és drótékszerkészítés, orgona oktatás színesítik a kínálatot, valamint bibliaórán és a kórusban is részt vehetnek a bentlakók.