Jelenlegi hely

Tanévkezdés Temesváron

Megszólalt a csengő a temesvári magyar iskolában

/ Domokos Anikó Emese /
domokos.aniko.emese képe
Szeptember 11-én, hétfőn reggel a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán az évnyitó ünnepségre gyülekező, zsibongó diákok, szülők és tanárok között várakozva szívmelengető érzés kerített hatalmába, hiszen itt a magyar közösség tagjai otthon érezhetik és otthon is érzik magukat, itt ismeretlenül is ismerős lehetsz, itt a szavak és hangok hozzád, s neked szólnak.
Az iskola elkészült új bejárataJózsefvárosi római katolikus templomTanévnyitó az iskolaudvaronÖkumenikus istentiszteleten áldásosztás

A temesvári Józsefvárosban, a római katolikus plébániatemplom szomszédságában álló Bartók Béla Elméleti Líceum 1990 óta működik, jelenleg Temesvár egyetlen önálló magyar iskolája. Az oktatás tizenkét évfolyamon, plusz - az első osztályra - előkészítő csoportokban folyik. Az anyanyelvű oktatás idén 550 tanulóval indult el.

A tanévnyitó ünnepség egyik első mozzanataként dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a jó iskola egyszerre kell az állandóság és a változás egysége legyen. Állandóságot ad a hiteles értékrend, a következetesség a mindennapi munkában, az állandó keresése a jónak, az igazságnak. Változásra sarkall a folyamatos felfedezés, a tanulás, a fejlődés és az egyre változó környezet iránti nyitottság. E kettősség egyidejű betöltése a kihívás, a feladat – mondta, majd e gondolatok jegyében nyitotta meg a 2017/18-as tanévet.

Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos alelnöke a Temes megyei oktatási adatokat ismertette, mely szerint idén a megye 13 iskolájában körülbelül 830 magyar nyelven tanuló kezdhette meg a tanévet. Beszédében reflektált a kisebbségi magyar oktatás helyzetét napjainkban hátrányosan befolyásoló eseményekre is. Van olyan szomszédos ország, ahol most szeptemberben tudták meg a szülők, hogy nincs többé anyanyelvi, csak az állam nyelvén való oktatás – hívta fel rá a figyelmet. Itt nálunk Romániában is, sajnos van arra példa, hogy pénteken még nem tudták a szülők, hogy hétfőn hova viszik a gyermekeiket iskolába - utalt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatban kialakult helyzetre. Elmondta, hogy Temes megyében nagyon sokan őrködtek a felett, hogy biztonságosan kezdődhessen el a tanév, hogy a magyar oktatás számára kedvező körülmények álljanak rendelkezésre. Köztük említette a tanfelügyelőséget, az önkormányzatokat, s a magyar államot, amely óvoda- és bölcsődeprogramot indított, s különböző támogatásaival folyamatosan segíti a Temes megyei oktatás helyzetét is. Halász Ferenc végezetül köszönetét fejezte ki minden szülőnek azért, amiért bíznak a magyar iskolában és vállalják a magyar nyelvű oktatást.

Az ünnepség zárásaként a megszeppent apróságok, vagyis a 43 előkészítő osztályos kisdiák névsorát is megismerhettük.

A tanévnyitó ’világi’ részét követően, 11 óra 30 perctől megtelt az iskola melletti plébániatemplom az együtt éneklő és imádkozó ifjúsággal, ahol az ökumenikus istentiszteleten az Úr áldását Szilvágyi Zsolt kanonok és Fazakas Csaba református lelkipásztor együtt kérte a kezdődő tanévre.