Jelenlegi hely

Tanműhely a gyermekeknek, Önképzőkör a felnőtteknek Halmágyon

Két új identitásmegőrző programsorozattal bővült a halmágyi magyar közösség élete a Petőfi Sándor Programnak is köszönhetően.

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Mindkét programsorozat, a gyermekeknek szervezett Jakó Dénes Tanműhely és a felnőtt generációkat megszólító Márkos István Önképzőkör is az egykoron népes Halmágy, híres bentlakásos iskolájának két emblematikus tanítójáról kapta a nevét, akiknek kultusza a mai napig aktívan él a helyiek emlékezetében.
Székely MelindaSzékely MelindaKincsemZIKE

2017 őszén, egy sikeres pályázatnak köszönhetően a BGA Zrt. támogatásával, egy-egy projektorral, vetítővászonnal, új laptoppal és flipcharttal gazdagodott a halmágyi magyarság közösségi tér, a gyülekezeti terem. Ezzel együtt nőttek a lehetőségek, hogy változatosabbak legyenek a közösségi alkalmak

A Jakó Dénes Tanműhely a Communitas Alapítvány támogatásával indult  2017 októberében. Ez a programsorozat heti rendszerességgel hívja össze Halmágy és a szomszédos Sárkány magyar vagy a legtöbb esetben vegyes házasságokból származó gyermekeit, akik ezen alkalmakon a zene, a játék és a mese nyelvén ismerhetik meg a magyar történelem jeles napjait, személyiségeit, nemzeti és helyi értékeinket, népünk hagyományait, művészetét és kultúráját. Ezzel az eseménnyel heti három alkalomra nőtt a rendszeres magyar nyelvű foglalkozások száma a gyermekek körében. Úgy a fakultatív magyar óráknak, a vallásóráknak és a különböző tematikus játszóházaknak, mint a Jakó Dénes Tanműhelynek is meg van a maga rendeltetése a gyermekek magyar identitástudatának kialakításában és megerősítésében. Rengeteg segédeszköz használatával, szakemberek és egyesületek partnerségével zajlanak ezek az alkalmak, a visszajelzésekből ítélve eddig nagyon sikeresen. Legutóbb a baróti bejegyzésű Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesületének tagjai tartottak másfél órás csapatépítő játékokból és különféle  kézműves tevékenységekből álló kreatív foglalkozást a Tanműhelyben. Az adventi időszakban külön meghívottja volt a Tanműhelynek Székely Melinda, a „Zajzoni Rab István Középiskola” igazgatónője is.

A Márkos István Önképzőkör a felnőtt generációkat hivatott megszólítani. A Fogarason már három éve sikeresen működő Babits Mihály Önképzőkör mintájára elindított tevékenység, előreláthatóan kéthetente fog szórakozási és művelődési lehetőséget kínálni kulturális, közéleti, történelmi és tudományos témákban a halmágyi és környékbeli magyaroknak meghívott előadókkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel. Hasonló, nem kifejezetten egyházi jellegű közösségi alkalmak eddig is voltak a gyülekezeti háznál, mint például nótaestek, vagy más spontán összejövetelek, ezeknek viszont nem volt rendszerezett, tematikus formája. Az Önképzőkör bemutatkozó rendezvénye 2017. január 24-én, a nagy sikerű magyar játékfilm, a „Kincsem” vetítésével már az első alkalommal felejthetetlen pillanatokat okozott az érdeklődőknek.