Jelenlegi hely

Tavaszi szél vizet áraszt

/ Tóth Bence /
toth.bence képe
Március 15-e tiszteletére nyolcadik alkalommal került megrendezésre Bethlenszentmiklóson a Tavaszi szél vizet áraszt Néptáncfesztivál. A rendezvényen megjelentek az RMDSZ megyei és országos képviselői is.
Tavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet árasztTavaszi szél vizet áraszt

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amit kivételesen a kultúrotthonban tartottak meg, mert jelenleg a falu mindkét temploma felújítás alatt áll. Az istentiszteletet követően a résztvevők átvonultak a tavaly szeptemberben felavatott magyar Közösségi házhoz. Bodoczi Annamária, a Jövőnk a Szórványban Egyesület elnöke leplezte le azt az emléktáblát.  

A vonulás után az ünnepség a kultúrotthonban folytatódott tovább. A megnyitó szövegek után, az esemény következő mozzanata a vándorzászló átadása volt, amelyet a néptáncfesztivál jövő évi helyszínének képviselete, a magyarlapádi küldöttség vett át.

A továbbiakban Fehér megye 16 tánccsoportja lépett színpadra. Közel 250 táncos és zenész kápráztatta el táncával a közönséget. Nagy örömünkre, a magyarlapádi ösztöndíjas társammal közösen vezetett tánccsoportjának is képviselték magukat a fesztiválon.

A Torockószentgyörgyi Szilas néptánccsoport mindkét csoportja fellépett. A Kis Szilas csoport csallóközi-szigetközi polgári játékokat, míg a Nagy Szilas csoportunk moldvai táncokat mutatott be.

A vajasdi Zálogos Néptánccsoportba alsó tagozatos diákok járnak, akik magyarlapádi táncokkal álltak színpadra. A zenét a magyarlapádi fiatalokból álló Csegely zenekar biztosította.

A Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág Tánccsoportja az idén készült Szilágysági táncok című koreográfiával lépett színpadra.

A felcsíki táncokat bemutató Létom Néptánccsoport 2007-ben alakult Felvinc Egyesület Néptánccsoport néven. A Létom Tánccsoport mindkét csapata Felcsíki táncokat mutatott be.

Végezetül a Magyarlapádi Hagyományőrző néptánccsoportunk lépett színpadra, akik magyarlapádi táncokkal zárták az ünnepséget.

Az előadások után, mindenkit szeretettel vártak egy kis közös mulatozásra, táncházra. A talpalávalót a Csegely zenekar húzta.