Jelenlegi hely

Távoktatás Moldvában

/ Tremmel Ákos /
tremmel.akos képe
Romániában március 11-től léptek életbe a koronavírus miatti korlátozások a tanügyben.
MoldvaMoldva

Azóta nincsen iskolai oktatás, és emiatt szünetelnek az iskolán kívüli magyar foglalkozások is. Eredetileg április közepéig tartott az iskolai kényszerszünet, azonban a fertőzés terjedésével fokozatosan kitolták ezt az időpontot. Április végén jelentette be a tanügy-minisztérium, hogy szeptemberig nem lesz semmilyen oktatás a végzős általános és középiskolás évfolyamok kivételével. A karantén elhúzódásával egyértelművé vált, hogy az idei tanévben már csupán távoktatásban lehet kapcsolatba lépni a gyermekekkel, ezért megfogalmazódott az igény ennek kialakítására. Lábnyikba nincsen vezetékes internet bevezetve, ezért csupán mobilinterneten lehet kapcsolódni a világhálóra. A tanulók töredékének van hozzáférése az internethez, ezért a jobban kiépült településeken alkalmazott online oktatás itt általánosan nem megvalósítható. Az állami iskola egyetlen tanára tart online órát az ahhoz hozzáférőknek. Ezen kívül még két tantárgyból heti szinten kapnak anyagokat a gyerekek, de ez csupán egyirányú kapcsolat.

A Magyar Háznál kialakult rendszer szerint a gyermekek az iskola elé kitett dobozból veszik el az egész hétre szóló feladatlapokat és hagyják hátra a már elkészített munkákat, amiket a következő hétre javítva visszakapnak.

A távoktatással, a telefonos, illetve Facebookos beszélgetésekkel a tanítványok egy részével megoldható a kapcsolattartás, de a fiatalabb korosztályt sajnos nem tudjuk elérni. A gyermekek közül eleinte senki sem gondolta, hogy ez megtörténhet, de mostanra már mindenki várja az iskola és a megszokott élet újra indulását.