Jelenlegi hely

Teadélután Torockón

Az Torockói Unitárius Egyházközség teadélutánja

/ Komáromi Kristóf István /
komaromi.kristof.istvan képe
Torockó népének az unitárius hitre való térése szorosan összefügg a Torockai család történetével. A Torockai fivérek és velük együtt Torockó völgye is 1568 után áttértek az unitárius hitre, Dávid Ferenc hitére.
KórusPontozóFurulyásokA rezesbanda

A történelmi bevezető után, térjünk vissza jelen korba. Az Unitárius Egyházközség, immáron hagyományos módon minden évben megrendezi a közösség teadélutánját. Általában a farsangi időszak vége felé eső hétvégék valamelyikén. A rendezvényt természetesen az egész faluközösség előtt nyilvánosan meghirdetik és mindenkit jó szívvel fogadnak és látnak vendégül. Az idei eseményen volt szerencsém Kádár Kata magyarlapádi ösztöndíjas társammal együtt részt venni a rendezvényen, hiszen november óta, a torockói Szilas néptáncegyüttes oktatóiként és együttes vezetőiként szerves részét képezzük a falu életének.

A teadélután helyszínét, Torockó kultúrháza biztosította, melyet asztalsorokkal rendeztek be, természetesen szabadon hagyva a színpadot a műsorban szereplők részére. Az est során folyamatosan körbejártak az asztalok között és teával, pálinkával kínálták a vendégeket, de nem csak italokkal készültek a szervezők, hanem megannyi teasüteményt és sokféle kekszet helyeztek ki az asztalokra. Az előadás a következőképpen zajlott. Elsőként a torockói rezes banda lépett színpadra, akik mind klasszikus darabokat mind napjaink slágereit játszották a közönségnek a sajátos feldolgozásaikban. Őket a helyi kórus követte, akik szintén egy színes és változatos repertoárral készültek a nézőknek. Végül, de nem utolsó sorban következett a már minket is érintő produkció, ami a Szilas táncegyüttes volt. A csoportot főként a Kis Szent Teréz gyermekotthon lakói alkotják a falusi gyermekekkel kiegészülve. A mostani rendezvényen kivételesen nemcsak a tánctudásukat mutatták meg a fiatalok, hanem énekkel zenével is készültek. Kezdésnek Balla Tímea szólista énekelt. Őt a tánccsoporton belül alakult furulyás együttes követte, akik moldvai dallamokat muzsikáltak. Ezt követte a tánccsoport produkciója. Az előadott koreográfiát ösztöndíjas társam és jómagam készítettük el számukra, magyarlapádi leánykörtáncot, úgy nevezett kapcsost, lassú pontozót, csárdást és szaporát táncoltak.

Természetesen kísérő zenekar is akadt, a magyarlapádi Csegely zenekar szolgáltatta a talpalávaló muzsikát. Ők, a lapádi zeneoktatáson verbuválódott együttes, akik főleg fiatalokból és gyermekekből állnak, de koruk ellenére, nagy lelkesedéssel tanulják és gyakorolják saját zenei hagyományaikat. Az előadás nagy sikernek örvendett, de a délután még nem zárult le. A tiszteletes úr, egy rövid prezentációban ismertette az elmúlt év egyházközösséget érintő eseményekeit, felújításokat, programokat. A bemutató után következett a várva várt tombolahúzás. Ami érdekességképpen szolgált még, hogy a fődíj, tíz darab élő fürj volt. A második fődíjat az egyik magyarlapádi zenész fiatalember nyerte el, amely az unitárius egyház fennállásának évfordulójára kiadott tízezer forintos ezüst pénzérme volt. Azt gondolom, összességében, egy nagyon tartalmas és kellemes közösségépítő délutánt sikerült létrehozni Torockón, közös erővel és munkával.