Jelenlegi hely

Télbúcsúztató bál Ürményházán

3 év után újra táncmulatság volt a faluban

/ Bence Norbert /
bence.norbert képe
2020. február 28-án először rendezték meg a Télbúcsúztató bált Ürményházán, melynek a helyi Royal Vendéglő adott otthont. Fontos elmondani, hogy az elmúlt három év alatt semmilyen jellegű táncmulatságot nem szerveztek a településen télen, így kiváltságos helyzetben érezhettük magunkat, hogy újra magyar összejövetelt szervezhetünk a lakosságnak.
A zenészek: Samu Csongor és Barna MátyásKezdés előtti képA főszervezők: Lelik Róbert, Bence Norbert, Virág IstvánAz asztalokat ilyen virágkosarak díszítették

A helyi vezetőség mindenképpen úgy gondolta, hogy ennek a bálnak a megszervezését teljes mértékben a fiatalok kezébe adja, hiszen csak úgy tudják őket inspirálni a szülőföldön való megmaradásra, ha aktív szerepet játszhatnak. Ilyenkor a helyi fiataloknak lelkesedéssel és felelősséggel teljesítik a rájuk bízott feladatokat. Több alkalommal is pozitív visszajelzést kaptunk az előkészületek alatt, hogy újra mozgást, életet láttak a faluban – készülődtünk a bálra. A bál előtti hetekben lefoglaltuk a helyszínt, megrendeltük a zenekart, megbeszéltük a díszítést és vendégek fogadását.

Elérkezett a bál napja, amely az utóbbi három év szürke hónapjai után üde színt hozott a hétköznapokba, s emlékezetes időtöltést biztosított a helyieknek. A rendezvény elején minden érkezőt egyformán köszöntöttünk belépésekor, utána ki-ki elfoglalta az asztaloknál a kijelölt helyét. Az asztalokat virágkosarak díszítették (Cseh János, a helyi Rákóczi Szövetség vezetőjének támogatásából); a táncmulatság megkezdése után az asztalokra egy kis csipegetni való is került Pintér Lajos és Kancsár Tibor támogatásának jóvoltából. Este 20 órától egészen hajnali 3-ig „ropták” a táncot a helyi- és környékbeli magyarok. Voltak itt 15 évestől egészen 60 éves korig. A fiatal főszervezők (Virág István, Lelik Róbert) szemében láttam, hogy büszkék arra, hogy újra életet leheltek a falu magyarságába. A talpalávalót a nagykikindai Barna Zenekar tagjai Samu Csongor (szintetizátor) és Barna Mátyás (ének és hegedű) biztosították.

Hatalmas köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek, hogy három év kihagyás után újra lehetőségünk volt táncmulatságot szervezni Ürményházán a helyi szórvány magyarság részére. Úgy gondolom, hogy ezzel a 2020-as évben új lehetőségeket nyitottunk meg, s bízunk benne, hogy a  nemzeti összetartozásunk évében kellőképpen összefogunk a helyi magyarokkal, hogy az előttünk álló években is megmutassuk magunkat és felelősséggel bizonyítsuk a magyar nemzeti identitásunkhoz való ragaszkodásunkat.