Jelenlegi hely

Temes megyében is átadta a beiratkozási ösztöndíjakat a Rákóczi Szövetség

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Szerdán délután „A népmese napján” a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermében ünnepélyes formában átadásra kerültek a Rákóczi Szövetség által az előkészítő osztályosoknak kiírt ösztöndíjak.
Dr. Erdei Ildikó igazgatónő beszédeKiss Ferenc magyar oktatásért felelős tanfelügyelő beszédeCsáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkáraRákóczi ösztöndíj átadása

A Rákóczi Szövetség a Beiratkozási Programja keretében az ősz folyamán a Kárpát-medence mintegy 5800 magyar iskolakezdőjét részesíti ösztöndíjban.

Temes megyében 93 magyar előkészítő osztályos gyermeknek osztották ki 2015. Szeptember 30-án az ösztöndíjakat.

Az ünnepélyes díjkiosztóra a Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermében gyűltek össze a szülők és a gyermekek. Dr. Erdei Ildikó, a magyar líceum igazgatónője köszöntötte az összegyűlteket, beszédében kiemelte, hogy az ösztöndíj egy olyan lelki támogatás, amely megerősíti a gyermekek és családjuk magyar identitását. 

Az egybegyűlteket rövid műsorral Szabó Ferenc tanár úr által vezényelt furulyás és citerás gyermekek örvendeztették meg. A népmese napja alkalmából az iskola mesemondásban jeleskedő diákjai mondtak el egy-egy szép válogatott népmesét.

Kiss Ferenc magyar oktatásért felelős tanfelügyelő is köszöntőt mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy bár ez az ösztöndíj ugyan szimbolikus, de ami igazi értéknek számít az az, hogy magyar iskolában anyanyelvükön szerezhetik meg alapos tudásukat a gyermekek.

A Rákóczi Szövetség főtitkára, Csáky Csongor ismertette a 2004 óta működő Beiratkozási Programot, mely annak érdekében zajlik, hogy minél több külhonban élő magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását. A Rákóczi Szövetség főtitkára kiemelte, hogy Temes megyében az elmúlt nyolc évben még nem volt ilyen sok magyar előkészítő osztályos, mint most.

A Beiratkozási Program keretében 35 vidéki és 58 temesvári magyar család részesült a 10.000 forint értékű ösztöndíjban. A vidéki települések közül Ötvösdön, Lugoson, Óteleken, Újszentesen, Nagyszentmiklóson, Igazfalván, Dettán, Végváron és Zsombolyán indult magyar előkészítő osztály. Temesváron a Bartók Béla Elméleti Líceumban két osztályt sikerült indítani. Idén a Gerhardinum –Római Katolikus Líceumban is sikeresen indítottak el egy magyar előkészítő osztályt.

Az ünnepséget a szerződések aláírása és a Rákóczi Szövetség által kiosztott ösztöndíjakat tartalmazó borítékok átadása zárta.