Jelenlegi hely

Temesvári pillanatképek I.

Harmónia Tánccsoport

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna képe
Csütörtök kellemes nyári este. Program van. Készülődés. A Temesvári Magyar Napokra. A tánccsoport tagjai is színpadra lépnek. A Palotást adják elő. Sokszor láttam már. Meghívást kaptam a próbára. A kíváncsiság hajtott, ezért természetesen éltem a lehetőséggel.
Harmónia tánccsoport

A teremben tizen-, huszonévesek, harmincasok. Lánykák, fiúcskák, gimnazisták, egyetemisták, dolgozó felnőttek. A Harmóniában. Tökéletes harmóniában. Figyelem, fegyelem, kiegyensúlyozottság, béke, szeretet uralja a termet.  Összhang van a mozdulatokban, mosoly ül az arcokon, rezdüléseik, pillantásaik kifejezőek, biztatóak. Nézőnek érkeztem, és részese lettem az egésznek. Belecsöppentem a világukba, nyitottságukkal befogadtak a harmóniájukba. Több volt ez egy próbánál. A tánc és az emberi értékek tökéletes találkozása.

A harmónia azonban igen törékeny. Óvni, védeni, vigyázni kell rá. Kell egy felelős, egy vezető, aki képes arra, hogy megteremtse, megtartsa és átadja ezt az értéket. Metz Ritának, a Harmónia tánccsoport vezetőjének ez sikerült. Több éve megteremtette, megtartotta és közvetíti a harmóniát.

Nagyszerű dolog a mai rohanó világban az, hogy olyan közösséghez tartoznak ezek a fiatalok, ahol olyan alapértékekkel élhetnek együtt, mint a barátság, a tisztelet, az empátia. Összefogja őket a tánc szeretete, a belső igény és vágy az anyanyelvük használatára, amely a magyar identitásukat tovább erősíti.