Jelenlegi hely

Terasz és sportpálya felújítás

A Téglás Gábor Elméleti Líceum sikeres pályázatai

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott „Szórványkollégiumok támogatási programja” keretében támogatást nyert a Téglás Gábor Elméleti Líceum. A felújítási munkálatok hamarosan teljes egészében véget érnek, de már a következő állagmegóvási terveken dolgozunk.
Az iskola hátsó bejárata a megújult terasszalA Téglás Gábor Elméleti Líceum főbejáratának megújult teraszaA sportpálya rekonstrukciójaA pályázati forrásból megújított terasz

Hunyad megye egyetlen magyar nyelven oktató, onálló iskolája részesült nagyobb összegű pályázati forrásban, melyet az intézmény külső felújítására fordítottunk.

A pályázat fő célja az volt, hogy az iskola főbejárata előtti terasz megújuljon és az oldalsó, óvodát kiszolgáló bejárat teraszának lefedése és megújítása megvalósuljon, valamint a sportpályán található kerítés részlegesen rekonstrukcióját is elvégezzük.

A dévai magyarság egyik meghatározó, emblematikus intézménye a Téglás Gábor Elméleti Líceum, amelyre a helyi magyarság nem csak, mint oktatási intézményre, hanem mint kulturális és rendezvényközpontra is tekint.

Ezért tartottuk nagyon indokoltnak, hogy a magyarság egyik központi épületének főbejáratát megújítsuk: a feltöredezett csempét kicseréljük és az elrozsdásodott korlátot felújítsuk. A pályázati forrásnak köszönhetően az oldalsó terasz is teljes egészében megújult, lefedésre került.

A régi járólapok felszedésével, majd új, kültéri járólapok cseréjét követően közel 100 m2-en újult meg az épület délnyugati oldalán található főbejárat. Az óvodát kiszolgáló terasz burkolatának megújításával és lefedésével elkerülhetjük majd az esős időben, vagy csúszós, jeges felületen való kisebb-nagyobb baleseteket.

A 18 m2-es tető megépítésével a hátsó bejárat és a lépcső fölé olyan fedő rész került, ami biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé, így a gyermekek és szülők modern és esztétikus környezetben tudják átadni gyermeküket az óvodapedagógusoknak.

A felújítást követően a pedagógusok és az oktató munkát segítő dolgozók a szünetekben a friss levegőn tartózkodhatnak, ami védett az időjárás viszontagságaitól és megfelelő környezetet biztosít számukra a szünetek eltöltésére.

A Téglás Gábor Elméleti Líceum tanárain kívül az óvodapedagógusok is előszeretettel használják a teraszt, ahová nap mint nap kiülnek és beszélgetnek szünetekben vagy a munkaidőt követően.

Az oktatásban dolgozókon és a kisegítő munkatársakon kívül a felújításról értesültek az iskolába és óvodába járó gyermekek szülei is. Az intézmény ezen bejáratának, teraszának rekonstrukciója azért is hasznos, mert az intenzíven igénybe vett terület felújítása mindenkit megelégedettséggel töltött el.