Jelenlegi hely

"Tisztelet a bátraknak" - Megemlékezés Szilágysomlyón Március 15. alkalmából

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Március 15. napja a szilágysomlyóiak számára nemzeti ünnepeink közül a legmeghatározóbb. A megemlékezés ugyanis városi szintű rendezvénnyé nőtte ki magát, melyen a település román vezetősége is magyar kokárdát kitűzve vesz részt. A rendezvény szervezői: az RMDSZ helyi szervezete, a Báthory István Alapítvány, az EMKE Magyar Ház, a Református Egyház, a Római Katolikus Egyház, a 16. sz. Báthory István cserkészcsapat és az RMDSZ Szilágysomlyói Nőszervezete voltak. A programok között szerepelt a Bem József tiszteletére állított kopjafa megkoszorúzása, Ökumenikus áhítat a Református Templomban, Zászlós felvonulás, végül egy gyönyörű Ünnepi műsor a Városi Kultúrház dísztermében.

A 16. sz. Báthory István cserkészcsapat vezetőjével, Erdei Jánossal már 2017 januárjában megegyeztünk, hogy idén együttműködök a március 15-i ünnepi műsoruk összeállításában, betanításában és előadásában. Természetesen nagy örömmel vállaltam ezt a megtisztelő feladatot, hiszen Szilágysomlyóra kerülésem után gyorsan a szívemhez nőtt ez a csapat. Koboz kísérettel összesen négy éneket választottam ki, melyek között szerepelt Petőfi Sándor és Arany János egy-egy versének megzenésítése is. Január végén már elkezdődtek a közös próbák, minden héten két alkalommal, az utolsó egy hétben pedig minden nap. A szorgalmas készülésnek meglett az eredménye. Úgy érzem műsorunk csodálatosan szépre sikerült, kihoztuk magunkból a maximumot és a Kultúrház színpadán olyan szívvel-lélekkel énekeltünk, ahogyan addig talán még soha.

  ​ ​

A 16. sz. Báthory István cserkészcsapat mellett a teltházas Ünnepi műsor fényét emelte Septimiu Cătălin Țurcaș polgármester ünnepi beszéde, a Szederinda citeracsoport különleges Kossuth dalokból összeállított népdalcsokra (oktató: Kovács Csaba, csoportvezető: Széman Rózsa), az EMKE gyermek néptáncegyüttesének koreográfiái (oktató és koreográfus: Rózsa Róbert), Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész mindenkit elvarázsoló, korabeli előadása, valamint a helyi magyar iskolások "Március van, s határtalan az élet" című zenés-verses produkciója (felkészítők: Nagy Eleonóra, Acsádi Anikó, Gliuţa Petru). A Ünnepi megemlékezést végül nemzeti Himnuszunk közös eléneklése koronázta meg.