Jelenlegi hely

Több vagy, ha adsz!

Háromnapos önkéntes munkaakció Maradékon

/ Szabó Nóra /
szabo.nora képe
Több, mint egy évtizedes múlttal rendelkezik a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű program, ami egy háromnapos ökomenikus, önkéntes akció, melyet magyar vonatkozásban három történelmi keresztény egyház hívott életre, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház.
A 72 órás önkéntes csapat egy részeÓvoda épülete körüli munkálatokNagytakarítás és szószék festés a református templombanSzombati játszóház a nyékincai és a maradéki gyerekekkel

Ilyen munkaakció során - főként fiatalok - kisebb-nagyobb csoportokban, 72 órán keresztül közhasznú feladatokat végeznek, ahhoz mérten, hogy éppen mi az adott település, illetve közösség igénye.

E kezdeményezésről érdemes tudni, hogy igen nagy múlttal rendelkezik, amely Németországból indult útjára és 2000 óta számos sikeres projektet tudhat maga mögött. 2006-ban Magyarországon is kezdett teret hódítani, ami kezdetben csak néhány egyházmegyében valósult meg, de 2007-re már ökomenikusan, országos szinten is szervezésnek indult.

Jelen írásommal Délvidéket szeretném górcső alá tenni, ahol szép számban jöttek össze önkéntesek október 11 – 13. között. Települések tekintetében Zenta, Felsőhegy, Csantavér és Maradék volt aktív „72 órás”, akik a Hetvenkét Tanítvány és a Háló Mozgalom buzdításának köszönhetően kapcsolódtak a mozgalomhoz, melynek alap mottója a „Több vagy, ha adsz!”, hiszen hozzá kell tennünk valamit egy közösség életéhez, hogy saját belső értékeinket is gyarapítani tudjuk.

A szerémségi Maradék tekintetében  - ahol Petőfi Programos munkámat végzem - tavaly indult útjára az önkéntes akció, melyet helyi szinten a maradéki református egyházközség és az akkori Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Schön Bálint szervezett meg.

A lelkesedés és a közös tenni akarás további lendületet adott a maradékiaknak, így idén is meg lett szervezve e program, melyet Halász Dániel, maradéki református lelkész és Schön Bálint, korábbi ösztöndíjas szerveztek meg, amely munkának koordinálásába és elvégzésébe idén nekem is szerencsém volt bekapcsolódni.

Természetesen nem csak helyi szinten akadt segítsége a maradékiaknak, érkeztek önkéntesek Újvidékről is, többek között Makó Zsaklina és Kepe Miklós, akik már korábbi években is önkénteskedtek 72 órás munkaakcióban.

Számos feladat volt, amihez lehetett csatlakozni, többek között a parókia előtti útszakasz kitakarításához, illetve a Branko Radičević Általános Iskoláshoz vezető út rendbe tételéhez. A kitisztított útszakasszal célunk volt többek között az is, hogy a szembeötlő változással felkeltsük a maradékiak figyelmét, mennyire fontos környezetünk megóvása, melyért csak együtt tudunk igazán tenni. Emellett a református egyház templomában volt takarítás, ablakpucolás, szószék újrafestés, továbbá az egyházközség épületének emeleti részére vezető lépcsők újracsiszolása és festése. A munkák sorából fontosnak érzem kiemelni az éppen épülő református óvodaközpont épületét, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg. Itt is számos munka van, ami lelkes és teherbíró férfimunkát igényel, így az ottani tevékenység is az önkéntes munka részét képezte.

Október 12-én, a munkaakció második napján játszóház is várta a gyerekeket, ahova nem csak maradékiak, hanem nyékincai gyerek is csatlakoztak. Körjátékokat játszottunk, illetve kézműves foglalkozás is várta a programra látogatókat, ami után kötetlen közös játékra is nyílt lehetőség, így a gyerekek  tovább tudtak ismerkedni egymással.

A háromnapos akció mindenképpen produktívnak bizonyult, sokan és sokat hozzá tudtunk tenni a maradékiak környezetének szépüléséhez és épüléséhez. Bízunk benne, ami egyben meggyőződésünk is, hogy ez a lendület még sokáig kitart!