Jelenlegi hely

Tóth Ferenc 75 - emlékkiállítás Doroszlón

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
Első alkalommal indította útjára vándorkiállítását a Topolyai Közösségi Múzeum. A kiállítás apropója Tóth Ferenc (1940-1980) vajdasági magyar költő, drámaíró, néprajzkutató, pedagógus és művelődésszervező születésének 75., halálának pedig 35. évfordulója. Tóth Ferenc gimnáziumi tanár volt szülőfalujában, Topolyán, majd az újvidéki Hungarológiai Intézet munkatársa.

" Azt mondták, küzdj és remélj
kerek rendet és emberi szerelmet -
fedd a rosszat, a gyarlót,
mint fehér hó a szerteszórt szemetet."

Hogyan is kötődik Tóth Ferenc Doroszlóhoz - tehetnénk fel a kérdést.  A válasz nagyon egyszerű. Itt élt és dolgozott Herceg János (költő, író), Fehér Ferenc (költő), Kovács Endre (néprajzkutató), akiket mélyen tisztelt, és egyben jó barátainak tekintett, így gyakran látogatott el feleségével hol munka, hol pedig baráti látogatás keretei között Doroszlóra. Itt készült róla az utolsó ismert kép is, amint Fehér Ferenccel és családjával eltölt egy jó hangulatú ebédet. Nem sokkal ezután Tóth Ferenc egy tragikus autóbalesetben, 1980. október 9-én hunyt el.

A kiállítást Gazsó Hargita, a Topolyai Közösség Múzeumának vezetője és egyben a tárlat kurátora nyitotta meg, majd átadta a szót Kovács Endrének, aki Tóth Ferenccel való baráti és szakmai kapcsolatáról beszélt. Az ünnepi beszédek után Brindza Beatrix népdalénekes bácskai összeállítását hallgathatták meg a szép számban megjelent résztvevők. Ezután következett a kiállítás hivatalos megnyitása, ahol a szemlélődők több helységben tekinthették meg Tóth Ferenc életének egy-egy mozzanatát.  Az archív felvételeken kívül kiállításra kerültek olyan fiatal képzőművészek munkái is, akiket Tóth Ferenc egy-egy munkája inspirált, és annak hatására ragadtak ecsetet. Ezek mellett bemutatásra került egy dolgozószoba is, ahol a fiatalok interaktív módon bújhatnak bele a költő szerepébe, s próbálhatják ki hogyan is működtek a régi idők írógépei. A dolgozószoba falain eredeti családi relikviák és kéziratmásolatok tekinthetőek meg. A kiállítást november 7-ig lehet megtekinteni a Doroszlói Helyi Közösség falai között, ahová szeretettel várják a kedves érdeklődőket.