Jelenlegi hely

"Úgy szeretem a táncot, mint a cigány a pánkót!"

Tánccal és pánkósütéssel kezdődött a félévi vakáció Nagymohában.

/ Buchwald Patrícia /
buchwald.patricia képe
Nagymoha, Brassó megyében, Kőhalomtól 28 km-re található majdnem színmagyar település. A falu a román tenger közepén fekszik, de az elzártság ellenére a magyar nyelv állapota jó, ugyanis a faluban működik magyar iskola és erős egyház-közösséggel bír.
Felcsíki táncokKészül a pánkóTeáznak a fiúkPánkó

A községben 2015-ben indult el a néptánc oktatás, Hunyadi Péter, Petőfi Program ösztöndíjas és felesége kezdeményezésére. Egy év kihagyás után szeptembertől újraindult a néptánc- és népdaltanulás a helyi fiatalok számára, és legnagyobb örömére.

A táncpróbák heti rendszerességgel vannak, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a felcsíki táncokkal és énekekkel. A foglalkozásokon több mint 30 gyerek vesz részt, előkészítő osztálytól a 8. osztályig. Nagyon lelkes és ügyes fiatalok, akik nagy érdeklődéssel vannak a magyar hagyományok iránt. Többen tanulnak hangszeren (furulya, hegedű stb.) játszani tanáraiktól, szüleiktől, nagyszüleiktől. A tánc mellett, olyan játékokkal is megismerkedhetnek a gyerekek, ami nem igényel elektromos készüléket.

Február első hetében van a gyerekek félévi vakációja. A mai fiatalok rengeteget ülnek a televízió és számítógépek előtt, vagy okos telefonnal a kezükben. Hogy a vakációt, ne csak bezárkózva töltsék, ezért szerveződött egy táncos, pánkós (pánkó = fánk) délután.

A közel 5 órás táncpróbán sokat játszottunk, énekeltünk és tovább mélyítették a gyermekek a felcsíki tánctudásukat. Videón megnézhették a Csíkszentdomokoson gyűjtött táncokat, így megvizsgálhatták többek között a tánc stílusát is.

Míg a fiúk a lábukat csapták és a lányok forogtak, a nőszövetség tagjai - valamennyi gyereknek az édesanyja és nagymamája - pánkót sütöttek és teát főztek a helyi teafűvekből a közösségi ház konyhájában a laskaeladásból vásárolt villanykályhán. Öt kiló lisztből szinte ezer fánk készült.

   

A tánc és játékok után jólesett a finom édesség. Mindenki nagyon jól érezte magát, a gyermekek rengeteg új élménnyel mehettek haza.