Jelenlegi hely

"Újra itt a szép karácsony...." - ünnepi műsor Hertelendyfalván

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Karácsonyban van valami rendkívüli, amelyet mindenki valamiképpen megérez, és felkészíti szívét, lelkét erre a szép ünnepre. Nem a drága ajándékok jelentik a fényt a lelkünkben, hanem amit önzetlenül, szeretettel adunk. Ilyen nagyszerű ajándékkal kedveskednek már több éve a hertelendyfalvi gyerekek a helyi székely magyar közösségnek. Idén is hetekkel az ünnep előtt nagy önfeláldozással, szeretettel és igyekezettel "csomagolták" az ajándékot: verses-dalos műsorral, betlehemes játékkal és színdarabbal készültek a karácsonyi fellépésre.

Hertelendyfalván a gyerekek megajándékozásának is több évtizedes hagyománya van. A templomi szereplést követően a helyi református egyházközség híveinek jóvoltából kiosztják az ajándékcsomagokat. Ezt követően a gyerekek a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület nagytermében léptek fel felemelő, színes karácsonyi előadással. 

A nagy számban megjelent szülőket, nagyszülőket, érdeklődőket Nagy Mónika műsorvezető köszöntötte:

"Ilyenkor decemberben - amikor mindannyian várjuk karácsony ünnepét, amikor a családok otthonaiban ott díszeleg az adventi koszorú, a szobákat a frissen sült kalács és fenyőillat tölti be, az emberek szíve megtelik szeretettel. Az ünnep reménye töltse el szívünket!"

majd a műsor mottójaként választott Juhász Gyula Karácsony felé című verséből idézett:

"Szép Tündérország támad föl szívemben

Ilyenkor decemberben.

A szeretetnek csillagára nézek,

Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet

Ilyenkor decemberben."

Elsőként a hétvégi óvodások mutatkoztak be, akiket Balog Hajnalka és Gál Veronika készítettek fel a szülők, nagyszülők segítségével.Ez után  a decemberben tartott XIX. Dél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozóján bemutatott betlehemes játék következett. A kisiskolások és ötödikesek által előadott játék felkészítői Nagy Mónika, Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta és jómagam voltunk, az általam javasolt  forgatókönyv alapján. A fellépők szebbnél-szebb karácsonyi éneket és verset adtak elő, amelyben a költők, zeneszerzők, szövegírók foglalták össze a karácsonyi mese történetét. A továbbiakban a kisiskolások szavalatai következtek, és a vallásórán megalakult zenekar karácsonyi dalai csendültek fel. 

A karácsonyi történetet sokféleképpen lehet hirdetni. A kis gyufaárus lány, Andersen meséjének átdolgozott változatával a felső osztályos tanulók és a középiskolások elgondolkodtató üzenetet adtak át  a közönségnek. A meghitt, szeretetteljes estet közös karácsonyi ének és Szilágyi Judit ifjú tiszteletes asszony ajándékdala zárta.

Ismét Juhász Gyulát idézve,

"És valahol csak kétkedő beszédet

Hallok, szomorúan nézek,

A kis Jézuska itt van a közelben,

Legyünk hát jobbak s higgyünk rendületlen,

S ne csak így decemberben."

Kívánunk mindenkinek áldott, békés karácsonyt és egyben boldog, egészségben gazdag új esztendőt!

A műsoron készült további képek a galériában láthatók!