Jelenlegi hely

Ung-vidéki mesék és mondák - mesés rajzpályázat

A Bercsényi Miklós CSEMADOK Alapszervezet mesés rajzpályázatot hirdetett a járvány időszaka alattt

/ Balázs Lilla /
balazs.lilla képe
Négy fal közé szorulva sem zárkózott el az Ung-vidéken és Bodrogközben elő magyaroktól a Kaposkelecsényben működő Bercsényi Miklós CSEMADOK Alapszervezet. Géczi Lajos Ungi népmesék és mondák gyűjteményéből tesznek közzé péntekenként egy-egy mesét. A videók a mesés rajzályázathoz készülnek, ugyanis az ungi népmese- és mondagyűjtemény sokak számára ma már elérhetetlen.
A mesés rajzpályázatot meghirdető plakátUng-videki mesék és mondák Facebook-bejegyzéseinek fotómontázsa

A  szervezet által meghirdetett mesés rajzpályázat minden alkotni szerető korosztályt meg akart szólítani. 
A pályázat egyik célja volt, hogy a mai magyar gyerekek és persze a felnőttek is megismerjék az Ung-vidék eme szellemi kincseit. Továbbá cél volt, hogy a mesék felolvasása révén, illetve azok illusztrálásával emléket állítsunk Géczi Lajosnak és az általa felkeresett mesemondóknak. Tudtuk, hogy nem mindenkinek pihen a könyvespolcán Lajos tanár úr Ungi népmesék és mondák c. gyűjteménye. Ezért arra gondoltunk, hogy a közösségi háló segítségével videón közzé tennénk a gyűjteményben szereplő meséket péntekről-péntekre, délután 5 órakor.

Úgy gondoltuk, hogy a pályázat nagyszerű lehetőség, hogy a gyerekek és segítőik megismerkedjenek az Ung-vidéki mesékkel, hogy tájékozódjanak, tanuljanak a már-már feledésbe merülő mesékből és mesékről. Ugyanakkor a meséknek köszönhetően képet kaphatunk az Ung-vidékről is. Hála azoknak az ungi embereknek, akik mesefelolvasást is vállaltak! Ugyanis az ő videóikban az ungi dialektussal is megismerkedhetünk.

Amire nem számítottunk, de reméltük

Az #UngvidékiMesékÉsMondák Facebook-oldalon tett bejegyzéseinkben mindig megosztjuk a videón mesélő nevét, a települést, ahonnan ő származik. De megosztjuk azt is, hogy Géczi Lajos hol és kitől gyűjtötte az adott mesét. A külön a pályamunkák fogadására létrehozott e-mail fiókunkba nemrégiben egy kedves levél érkezett:

"Nagyon meglepett, mikor megláttam, hogy nagymamám meséje is felkerült a felolvasott mesék közé (Az őzzé vált kisfiú). Nekünk is sokat mesélt, sőt a dédunokáknak is. Mindig kivirult az arca, ha arra kértük, hogy meséljen. Sajnos már nincs velünk, de fentről mosolyog ránk."

Azóta a mesélő nagyszülőkről fényképet és egy személyes hangvételű emlékezést is kaptunk. Ezt a napokban tesszük majd közzé, bízva abban, hogy egyre többen és többen fognak hasonló e-mailt írni nekünk.

Miért fontos ez?

A szórványmagyarságban kiemelten fontosnak tartjuk nem csak a tárgyi, de szellemi értékek felkutatását. A magyar közösségek megmaradásának egyik alappillére a gyökerekhez való ragaszkodás és a közösség közös értékeinek hangsúlyozása. Fontos, hogy megtanulják megbecsülni és értékelni azt, aminek a birtokában vannak: a nyelv és a kultúra. 

A rajzpályázat 

A rajzpályázat célja:

– a pályázók megismertetése Ung-vidék meséivel és mondáival,

– a pályázók képzelőerejének és kreativitásának fejlesztése,

– különféle képalkotó technikák megismertetése,

Korcsoportok:

1. kategória: óvodások

2. kategória: általános iskola 1-4. évfolyamai

3. kategória: általános iskola 5-8. évfolyamai

4. kategória: gimnazisták

5. kategória: 20 – 30 évesek

6. kategória: 30 -100 - ig

A tetszőleges technikával készített alkotásokat névvele-mail címmeltelefonszámmal, a készítő életkorával és a mese címével kérjük ellátni, melyhez az alkotás készült.
Alkotásaikat az ungvidekimesek@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni. 

Beküldési határidő: 2020. szeptember 20.

A rajzpályázattal kapcsolatos jövőbe mutató tervek

Az alkotásokat a járvány lecsengése után kiállítjuk, a zsűri által kiválasztott nyerteseket pedig díjakkal jutalmazzuk. Ám minden résztvevőt szeretnék egy kiadvánnyal megajándékozni: mely kiadvány a felolvasott meséket és az azokhoz készült illusztrációkat tartalmazza. A kiállítással is az ungi és bodrogközi magyar közösséget szeretnénk szolgálni, hiszen akkor és ott a meséket hallgatók, a mesékhez alkotást készítők és a mesemondók leszármazottai találkoznak majd személyesen.