Jelenlegi hely

Ünnepi évre készül Nagyszalonta

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Már csak bő két hónap maradt 2017. március másodikáig, amikor kezdetét veszi az Arany János Emlékév. Nagyszalonta, a szülőváros már két éve készül a bicentenáriumra, és immár készen állnak a kiadványok és az egész évet átkaroló ünnepi program.

Az elmúlt hónapok során több különleges kiadvány látott napvilágot Nagyszalontán, amely vagy az Arany-esztendőhöz kapcsolódó programokra, vagy a költő munkásságára hívja fel a figyelmet.

Elsőként az Arany Esztendő falinaptár kapcsolódott a bicentenáriumhoz, majd az egész éves eseménysorozatot bemutató kiadvány került nyomdába. Elkészült az Arany-út turisztikai játék munkafüzete, és megjelent a Toldi, az én hősöm munkafüzet.

A falinaptárt Tari Márta mézeskalácsból készített Arany vers-illusztrációi díszítik, és a kiadványban versidézetek, információk is olvashatók. Az eseménynapló 2017 legfontosabb ünnepi programjairól ad tájékoztatást. Az Arany-út a költő életének helyszíneit köti össze, és Nagyszalonta, Debrecen, Nagykőrös és Budapest múzeumainak végiglátogatására ösztönöz. A Toldi, az én hősöm című munkafüzet elemi iskolások számára készült, a Toldi történet mellett félszáz feladványt, irodalmi, történelmi, szórakoztató próbákat tartalmaz.

A kiadványok a Bethlen Gábor Alap illetve a Bihar megyei Tanács támogatásával jelenhettek meg, és a nagyszalontai Magyar Házban valamint rendezvényeken és múzeumokban kaphatók.