Jelenlegi hely

Ünnepi rendezvény Bécsben az 1956-os forradalom emlékére

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2015. október 23-án, pénteken este hét órától került sor az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala és a Központi Szövetség tagegyesületeinek közös megemlékezésére a Collegium Hungaricumban, melyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából szervezett az „Europa” – Club.

(Részlet: Márai Sándor: Mennyből az angyal c. verséből)

 

2015. október 23. – án, pénteken este, sokan gyűltünk össze a Collegium Hungaricumban, hogy közösen emlékezzünk az 1956-os eseményekre és hősökre.

Az érkező vendégeket Dr. Smuk András, az „Europa” – Club vezetője üdvözölte, aki elmondta, hogy kamaszként élte meg a forradalmat, és hogy az „Europa” – Clubot az akkori események okán Bécsben rekedt magyar ifjúság hívta életre 1964-ben, akik szervezetet alapítottak, hogy erős közösségként támogassák egymást, és együtt őrizhessék magyarságukat.

Ezt követően Dr. Perényi János nagykövet mondta el ünnepi köszöntőjét, melyben az 56’-os forradalmat a magyarság gyökereit érintő történelmi eseményként tárta elénk. „Magyarország kis ország, de nagy nemzet” – mondta beszédjében a nagykövet.

A Központi Szövetség képviseletében Dr. Seidler Andrea olvasta fel Hollós József elnök levelét, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalától Radda István szólt az egybegyűltekhez.

Ezt követően a komolyzenei műsor első részeként Visky Klára (hegedű), Dimitris Mousouras (hegedű), Gabriela Hinrichs (brácsa) és Wolf Anna (cselló) előadásában Schubert: Esz – dúr vonósnégyes (op. 125 No. 1, D87) darabjából a III. tételt, az Adagio - t hallgathattuk meg.

A lélekemelő zene után Dr. Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, politikus és diplomata állt a pódiumra, aki visszaemlékezett a forradalom kitörésének napjára. Elmondta, hogy tizenöt évesen minden fontos helyszínen jelen volt. Részletesen ismertette az 1956-os forradalom és szabadságharc kiváltó okait, az események láncolatát, a világpolitikai történésekkel való összefüggéseit, és beszédjében feltette a kérdést: „Történhetett volna másképp?” Kiemelte azt is, hogy egyre kevesebben lesznek, akik az ünnepi évfordulókon úgy szólhatnak az egybegyűltekhez, hogy maguk is megélték a forradalmat, és nagyon fontos, hogy ezek az emberek továbbadják az utánuk következő nemzedékeknek: „világtörténelmet formáló esemény volt '56, ezért ne kötelességből ünnepeljük azt”.

Az ünnepség ideje alatt díszőrséget adtak a 72.sz.Széchenyi István Cserkészcsapat tagjai. Az ünnepi megemlékezés a komolyzenei műsor második felével folytatódott, a vonósnégyes I. tételét, az Allegro Moderato-t hallgathattuk meg. Az egybegyűltek a Szózat és a Himnusz közös éneklésével zárták a megemlékezést.