Jelenlegi hely

Ünnepi megemlékezés Vukováron és Eszéken

1956. október 23. emlékezete

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2022 képe
A Vukovári Magyarok Egyesületének tagsága minden évben fontosnak tartja a magyar nemzeti ünnepekről való megemlékezést, így az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeire és áldozataira is méltóképpen emlékeztünk meg.
Vukovár_október 23_1.jpgVukovár_október 23_2.jpgVukovár_október 23_3.jpgVukovár_október 23_4.jpg

A Vukovári Magyarok Otthonában tartott műsor során versekkel és népdalokkal tisztelegtünk a forradalom hősei előtt. A szavalatok során részletek hangzottak el az erre az alkalomra Eszéken most megjelent A lyukas lobogó árnyékában – Az '56-os forradalom és áldozatainak emlékére című kétnyelvű kötetből, melyet az eszéki J. J. Strossmayer Tudományegyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatói szerkesztettek, ezzel is emléket állítva az 1956-os forradalom 66. évfordulójának. A kötetben szereplő verseket és prózarészleteket a tanszék munkatársai és diákjai ültették át horvát nyelvre. 

A kétnyelvű kötetnek két célja is van: egyrészt nem hagyni a forradalmat feledésbe merülni sem az anyaországban, sem Horvátországban, másrészt viszont köszönetet fejezni ki Horvátországnak a kommunista megtorlás elől menekülők megsegítéséért.

 

Az ’56-os magyarországi menekültek ideiglenes befogadóközpontja annak idején az eszéki Hermann Paulina-villa volt, itt szállásolták el a határon átért magyarokat, akiknek nagyrésze tovább utazott a világ számos pontjára. Az épület falán emléktábla emlékeztet az 1956-os eseményekre, melyet Budapest városa ajándékozott Eszéknek 24 évvel ezelőtt.

Október 21-én Magyarország Eszéki Főkonzulátusa, az Egyetem Magyar Tanszéke, valamint az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület a horvátországi magyarság képviselőivel közösen rótta le tiszteletét a hősök előtt. A program Eszék központjában, az Ante Starčević téren kezdődött, ahol dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnökének ünnepi beszéde után felvonták a lyukas zászlót, majd a Hermann Paulina-villánál dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet beszéde után koszorúzásra került sor.