Jelenlegi hely

Ünneplőben a lelkünk

/ Barna György /
barna.gyorgy képe
Elmondhatjuk, hogy márciusban az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a világ legtöbb magyar közösségében megemlékeznek a legkülönfélébb módokon. Idén, Hunyad megyében is a hagyományokhoz híven, több helyszínen ünneplőbe öltöztette a lelkét minden emlékezni vágyó magyar ember.

Déván március 15-én, két helyszínen is lehetőség volt a megemlékezésre, de a nap hagyományosan a magyar forradalom és szabadságharc történelmi helyszínén, a Piski emlékműnél kezdődött. Az itt összegyűlt közösség felelevenítette a történelmi eseményeket, majd koszorúzás és csendes főhajtás következett. Az ünnepséget színesítette a dévai Szivárvány nyugdíjas klub népdalkórusa, valamint felszólalt Csáki Lóránd, a Piski RMDSZ elnöke, Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, Emil Rîșteiu Piski polgármestere, Winkler Gyula EP-képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke. A történelmi egyházak nevében a református lelkipásztor mondott áldást, az ünnepség zárszavaként pedig közösen elénekeltük a Himnuszt.

A nap következő állomásán a Téglás Gábor Elméleti Líceumban fiatalos, már-már forradalmi légkör fogadta az egybegyűlteket. Első napirendi pontként a már korábban meghirdetett kokárda készítő verseny pályaműveit csodálhatta meg, aki korán érkezett. A sokszínű előadás, melyet az iskola növendékei a kisebbektől a legnagyobbakig közösen mutattak be, utat talált mindenki szívéhez. A versek, szónoklatok, imák, valamint a katonásan pattogó ritmusos forradalmi énekek (Lengyel Izabella vezényletében, a Szent Ferenc Alapítvány gyermekzenekara, és az Iskolakórus előadásában) segítettek az ünnep igazi üzenetét megérteni.

Ezzel azonban a nap még mindig nem ért véget. Az ünnepi rendezvény a dévai református temetőben álló obeliszknél folytatódott, ahol immár huszonegyedik alkalommal rótta le kegyeletét a dévai magyar közösség. A szabadságharc hőseit méltatva, valamint az egybegyűlteket köszöntve felszólalt Pogocsán Ferdinánd a dévai RMDSZ elnöke, Burján Gergely az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének politikai alelnöke, Fabius Kiszely, alprefektus, Petru Mărginean Déva polgermester, Winkler Gyula EP-képviselő. A közös megemlékezést színesítette a szarvasi Vajda Péter Gimnázium küldöttsége, valamint a Szivárvány Nyugdíjasklub énekkara. Az ünnepi rendezvénysorozat zárásaként pedig mindenki elhelyezte a tisztelet és az emlékezés koszorúit, valamint elénekeltük nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Az eseményről készült fényképes beszámoló a galériában megtalálható.