Jelenlegi hely

Úton a Mezőségen

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
Egynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt 2015. november 27-én a Bethesda Gyermekotthon lakói és a zsoboki felső tagozatos diákok közös Mezőségen.

Az utazás célja az volt, hogy a korábbi kalotaszegi kirándulás után, megismerjék a diákok a Mezőséget is. A két helyszín, amin jártunk: Válaszút és Szék.

Elsőként a Kallós Zoltán Alapítványt kerestük fel, ahol két csoportban izgalmas és érdekes tárlatvezetésen vettünk részt. A gyerekek érdeklődőek voltak és nem fogytak ki a kérdésekből. A csoport egyik fele várakozás közben volt olyan szerencsés, hogy személyesen is találkozhatott Kallós Zoltánnal, aki arról mesélt a diákoknak, milyen volt, amikor Zsobokra járt népdalokat gyűjteni. 

A következő megálló Szék volt, ahol a hideg idő ellenére kisétáltunk a nádrezervátum ingoványos függőhídján az első pihenőig. Megtekintettük a felújított, és néhány hónapja frissen felavatott református templomot is, ahol Sallai Márton, lelkész érdekes történeteket mesélt a templomról és Szék történetéről. Utolsó állomásként a Csipkeszeg Alapítványnál jártunk, ahol megtekintettük a táncházmozgalom bölcsőjét. Michel van Langeveld ( vagy ahogy mindenki ismeri a faluban: Holland Mihály) megmutatta a csipkeszegi táncházat, korabeli hangszereket és a csodálatos csizmagyűjteményét. A legendárium szerint a széki asszonyoktól holland kávéval vásárolta meg a használt csizmákat. A gyűjtemény elámította a gyerekeket is: számolták a csizmákat folyamatosan. Megtudtuk, hogy 437 pár csizma van kiállítva a 4 táncház épületében. 

A kirándulás során csoportokban feladatokat oldottak meg a diákok a két településhez kapcsolódóan. A mezőségről szerzett tudást a széki táncház tövében megbeszéltük. Mindenki jó élményekkel tért haza.

A kirándulást a Communitas Alapítvány támogatta.