Jelenlegi hely

Vajdaságiak a nagyváradi Szent László találkozón

/ Virág Attila /
virag.attila képe
A Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózata (Háló) és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezett Kárpát-medencei találkozót Nagyváradon a Szent László év keretében. Az eseményre Vajdaságból is érkeztek résztvevők, köztük muzslyaiak is. A szervezet felnőtt és ifjúsági korosztálya is képviseltette magát a 3 napos rendezvényen.

A megjelent mintegy 150 résztvevő közül 28-an érkeztek Vajdaságból, hogy leróhassák tiszteletüket Szent László királyunk emléke előtt. A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A három napos rendezvényen sok színes és érdekes programon vehettek részt az érdeklődők. Az első napon a megnyitó beszédet és bemutatást szentségimádás követette a helyi Római Katolikus Székesegyházban, majd kötetlen ismerkedő est következett.

A második nap délelőttjén előadást hallhattunk I. László nagyváradi kötődéséről, szellemiségéről és a helyiek iránta mutatott tiszteletéről. Ez után csoportfoglalkozások következtek. Én az ifjúsági csoportban vettem részt, programunk elsősorban az ismerkedés és a szórakozás jegyében zajlott. Ebéd után László király legendáiról tartottak nekünk előadást, majd a helyi várba zarándokoltunk, ahol a várlátogatás közben a vár történetéről és a lovagkirály helyi kötődéséről hallhattunk. A délután további részében különböző műhelymunkák közül választhattunk, az élménypedagógiai foglalkozáson fontos ismereteket szerezhettünk önmagunkról. A nap zárásaként táncház és teaház programon lazíthattunk.

A harmadik nap reggele már az eltelt hétvége emelkedett hangulatú értékeléséről, és visszaidézéséről szólt, ahol elmondhattuk gondolatainkat a szervezet céljairól és lelkiségéről. A programzárás után, szentmise következett a Székesegyházban, melyen Böcskei László püspök úr külön köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd leróttuk tiszteletünket Szent László hermája előtt. Az ebéd után nehéz szívvel, ám reménytelien búcsúzkodtunk.

Először vettem részt Háló találkozón, de a közösség azonnal befogadott. Olyan melegszívű és kedves fogadtatásban volt részem, hogy úgy éreztem, mindig is a Háló tagja voltam. A Háló jelszavaival köszönöm meg a befogadó szeretetet: Találkozás, Kapcsolat, Közösség.