Jelenlegi hely

Vajdasági táncháztalálkozó és sokadalom

Hangulatjelentés

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
Szent Mihály napjához kapcsolódva Zentán harmadik alkalommal került megszervezésre Vajdaság legjelentősebb népművészeti sokadalma. A néphagyomány szerint e napon kezdődött a kisfarsang, az őszi mulatságok ideje.
Bahorka TársulatKirakodóvásár

A gazdasági év fordulójának is számított e nap, ilyenkor hajtották haza a nyári szálláshelyekről az állatokat, valamint a pásztorok ilyenkor adtak számot a jószágok számát és állapotát illetően. Ezért a rendezvényt akár jelképesen, de Vajdaság népzenei- és néptánckultúrája számadásának is tekinthetjük, illetve teljes metszetet is kapunk a délvidéki magyar közösség életéből.

Elmondható, hogy a rendezvény a színes és díszes népművészeti alkotásokon túl azon felnövő fiatal generáció találkozóhelye, akik számára már régóta meghatározó élményt jelent a néptánc-, népdalének- és népzenekörökhöz való tartozás. Ezek a fiatalok egy másféle értékrendet, elsősorban a közösségi értéket szem előtt tartva váltak idővel a helyi közösség hasznos részévé. Természetesen a táncháztalálkozó azokhoz is szól, akik érdeklődnek a hagyományos kultúra iránt, és azokhoz is, akik egyszerűen a jó hangulat miatt jöttek el és vettek részt az éjszakába nyúló sokadalmon.

Az ünnepség néptánc együttesek és fúvós zenekarok felvonulásával kezdődött, majd a Folkcsarnokban a Bahorka Társulat improvizációs, zenés folklórszínháza nyitotta meg a rendezvényt. A moldvai és a felcsíki gyermektáncház, illetve a fiatalok koncertje és a palatkai banda muzsikája után, párhuzamosan színpadi fellépőkkel és interaktív programokkal vált érdekessé minden résztvevő számára az esemény. A helyi zenészek és táncosok közös fellépésekkel és közös zenélésekkel mutatkoztak be az érdeklődő közönség előtt.

A rendezvény házigazdája a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, melynek önkéntes csapatában mi, Petőfi-ösztöndíjasok is részesek lehettünk. A Magyar Nemzeti Tanács által tartott felkészítő időszak lehetőséget biztosított számunkra, hogy szeptember hónap folyamán rengeteg emberrel, településsel és helyi rendezvénnyel ismerkedjünk. Így elmondható, hogy számunkra, ösztöndíjasok számára egy időszak lezárásaként is értelmezhető a Szent Mihály napi sokadalom. Október elsejétől a számunkra kijelölt szórványközösségek életébe fogunk bekapcsolódni, remélve, hogy hozzá tudunk járulni a helyi közösségi élet megmaradásához.