Jelenlegi hely

Valódi érték a képzőművészet

„Genius loci” (a „hely szelleme”) Tehetségsegítő Műhely

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
Harmadjára indulnak el a fiatalok a Teleki Ház képzőművészeti Tehetségsegítő Műhelyében. A program 2015-ben indult elsőnek 13 tehetséges gyermekkel. Idén is szép számmal összegyűltek a művészet iránt érdeklődő diákok.
genius locigenius locigenius locigenius loci

2015 tavaszán megszervezték Nagybányán az első képzőművészeti tehetségsegítő programot, „Genius loci – a hely szelleme – Nagybánya képzőművészeti műhely” címen, amelynek keretében a rendszeres grafikai-festészeti oktatás és gyakorlatok mellett műteremlátogatásra, a nagybányai Művészeti Múzeum régi és kortárs képzőművészeti gyűjteményének megismerésére, kortárs képzőművészekkel való megismerkedésre is lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek.

Minden évben zárókiállításon mutatkoznak be a szülők és az érdeklődő közönség előtt alkotásaikkal azok a diákok, fiatalok, akik ebben a programban szélesítik, gyarapítják képzőművészeti tudásukat.

2017-ben harmadszor indult útjára a nagybányai Teleki Magyar Ház szervezésében a Genius loci.

Idén a rendszeres oktatás és kreatív alkotói munka (grafika és festészet), a műteremlátogatás, a képzőművészeti gyűjtemények megismerése mellett egy kolozsvári kirándulást is tervezünk, hogy kortárs képzőművészeti tárlatokat nézzünk meg és felfedezzük az ottani képzőművészeti múzeumot. Szakmai vezetők Deák Orsolya és Győri Kinga képzőművészek.

A programban résztvevő 7-12. osztályos (13-19 éves) fiatalokat pályázaton („Szelfi Nagybányával”) választották ki. A foglakozások a Teleki Magyar Házban, valamint Győri Kinga képzőművész klastromréti műtermében zajlanak, a 2017. szeptember – 2018. május között összesen 16 alkalommal. A nyilvános zárókiállításra 2018. május végén kerül sor, a Teleki Magyar Házban.

A program támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.