Jelenlegi hely

Velemjáró – felvidéki információk és kisebbségvédelem egyben

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Az elmúlt hónapokban indult útjára Felvidéken a Velemjáró mobil alkalmazás és weboldal, amely egyszerre tájékoztat arról, merre járunk és milyen szlovákiai magyar vonatkozásai vannak egy adott településnek, miként segíthetnek rajtunk a hivatalok, de egyben a nyelvhasználati jogaink gyakorlásában is praktikus segítséget nyújt.

Az alkalmazás adatbázisában 512 magyarlakta település ismertetőjét találhatjuk meg, míg összesen 2930 szlovákiai település és településrész is részletes statisztikákkal szerepel az oldalon. Pár kattintással kideríthetjük többek között a népszámlálások összehasonlító adatait, megmutatkozik a magyarok aránya a települések jelenében és a múltjában, de a települések története is elérhetővé válik a Velemjárón keresztül. A helyi hivatalok és intézmények elérhetősége, valamint több száz híres, felvidéki kötődésű személyiség életútja szintén az alkalmazás részét képezi. A Velemjáró ügyintézési útmutatójában praktikus információkkal szolgálnak arról, milyen ügyekben és miként fordulhatunk a hivatalokhoz.

 Az oldalt készítője a Jurista polgári társulás,a Velemjáró Horony Ákos és Lancz Attila jogászok közös munkájának az eredményét tükrözi.