Jelenlegi hely

Véső Ágoston könyvbemutatója és fotókiállítás megnyitója Nagybányán

„Nem könyvből tanultam Nagybányát.”

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
A „Nem könyvből tanultam Nagybányát" című könyvbemutatóra és fotókiállításra 2024. február 16-án került sor a Teleki Magyar Házban.
Véső Ágoston kiállításVéső Ágoston kiállításVéső Ágoston kiállításVéső Ágoston kiállítás

A könyvbemutató és kiállításmegnyitó alkalmával Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője, a Holnap Kulturális Egyesület, és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke mutatta be Sarány István: "Nem könyvből tanultam Nagybányát" című, a művész életútját bemutató kötetét. A megnyitón a szerző is részt vett.

Egy idézet Véső Ágostontól, a könyvből:

❝...Elemi és középiskoláimat szülővárosomban, Nagybányán végeztem, majd a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola festészeti osztályát Mohy Sándor irányítása mellett 1955-ben fejeztem be. Kezdetben a szobrászat vonzott, első kiállítási szereplésemre 1953-ban került sor, amikor mint szobrásznövendék a Nagybányai Tartományi Tárlatra beküldtem egy festményt. 1956-ban a Román Képzőművész Szövetség tagja lettem, ettől az időtől kezdve egészen 1990-ig rajztanárként dolgoztam. A festészet mellett érdekelt az oktatás elmélete, a művészetpedagógia, foglalkoztatott a vajon tanítható-e a művészet örök kérdése. A festék, és az ecset mellett gyakran fordulok a fényképezőgéphez, hogy a környék rendkívüli embereit, tájrészleteit, műemlékeit más technikával is megörökítsem...❞