Jelenlegi hely

Vicei Krónika – A Magyar Kultúra Napja

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
Rendhagyó ünnepségsorozattal emlékezünk meg Vicében a Magyar Kultúra Napjáról. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én Csekén tisztázta le a Himnusz kéziratát. 1989 óta a Himnusz születésnapján ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A Vicében megrendezésre kerülő ünnepségsorozat célja, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak. A szórványban őrizzük meg gyökereinket, gyermekeinknek mutassuk meg és adjuk tovább múltunk tárgyi és szellemi értékeit, ez által is megerősítve magyarságunkat és nemzeti identitásunkat.
 Megkezdődött a Fonó a Szent István gyermekházbanDsida Jenő általános iskola alsós diákjaiVicei Hagyományőrző Zenészek

„Isten, áldd meg a magyart.
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart…” (Kölcsey Ferenc)

Január 18-án megkezdődött a Fonó a gyermekházban.  Az asszonyok a faluból jöttek a guzsalyaikkal, akadt egy-két „legény” is, aki elkísérte őket. A gyerekek örömére meséltek a régi időkről, tréfálkoztak, és a hagyományokhoz híven gyönyörű mezőségi népdalokat énekeltek és tanítottak meg, közben vidám, tréfás rikkantókkal felelgettek egymásnak. 

Az általános iskola alsó tagozatában a Kaláka együttes “segítségével” szerepjátékokkal megzenésített versekkel, mondókkal, gyermekdalokkal emlékeztek meg a Magyar Kultúra napjáról.

A népzene és a néptánc kedvelőinek január 30-án a Vicei Hagyományőrző Zenészek húzzák a talpalávalót a Házas bálon.  A fiatalabb generáció a mezőségi hagyományok ápolását szüleiktől, nagyszüleiktől tanulta és szerette meg.

A közös ünneplés február 6-án a Farsanggal zárul, ahol idősek, fiatalok énekelve, verselve, táncolva ápolják és őrzik a helyi tradíciókat.

A magyar identitástudat megőrzésében kiemelkedő szerepet játszik az ünnepek és a hagyományok ápolása, megőrzése és átadása a következő generáció számára.