Jelenlegi hely

Vicei Krónika - Vice- MaNDA Filmklub a Mezőségben

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
„Egyszer volt, hol nem volt Még az Óperenciás tengeren is túl. …” A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel együttműködve a Possibilitas Egyesület 2015. október hónap folyamán közös filmklubot hozott létre Vicében. A filmklub célja, a mai rohanó világunkban a társadalmi élet serkentése, a közösségi alkalmak szaporítása. A két hetente megrendezésre kerülő film vetítése kitűnő alkalom arra, hogy összejöjjenek az emberek az adott településen, és amellett hogy megnéznek egy szép magyar filmet, ismeretet bővítenek, művelődnek, még társalgásra és közösség építésre is jut lehetőség.

A filmklubnak szombatonként a vicei általános iskola ad otthont. A Szent István gyermekház lakói, a Bástya Kollégium csángó kisdiákja és a csicsókersztúri Szent Anna gyermekotthonban élők is nagy örömmel vesznek részt a vetítéseken.

„A MaNDA az 1989 előtt készült filmekből a legkülönbözőbb tematikájú filmeket tudja felajánlani az e filmklubokba járó közönségnek  - dokumentum filmeket, ifjúsági filmeket, régi magyar filmeket, rajzfilmeket, mesefilmeket -. Ezáltal minden korosztály számára tud érdekes programot kínálni” – mondta Goldshsmiedt József, aki a Manda külsős munkatársaként a határon túli magyar területeken filmklubokat szervez.

Az iskolai tananyaghoz is kapcsolódó ifjúsági filmek megnézése után az idősebb korosztály is szép számmal részt vesz a korabeli magyar játékfilmek vetítésén.

A szórványban élő magyarság számára számos lehetőséget kínál a magyar nyelv gyakorlására a különböző témájú filmek verbális és nonverbális kommunikációja. A gyerekeknek a rajzfilmekben, az idősebb korosztály számára a játékfilmekben a hang, a kép, a zene, az ének és a látvány összhatása.

Nem egyszer előfordul, hogy a filmvetítések végén a hallott ismerős dallamot dúdolva, énekelve mennek ki a nézők a teremből.

1989 óta állami támogatással szisztematikusan végzi a filmfelújítást és restaurálást is a Magyar Nemzeti Filmarchívum a Magyar Film Múltja és Jövője Alapítvány.

Az Archívum fontos feladata a magyar filmkultúra fennmaradt értékeinek hozzáférhetővé tétele, megőrzése az utókor számára. Az itt található filmek a jövőben kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek számára is tudást, szórakozást jelentő mindennapi kincsek legyenek.

A MaNDA gyűjteménye arra ad lehetőséget, hogy a folyamatosan bővülő, digitalizált adatbázisa hatalmas kincsét megőrizze és közzé tegye.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteménytárában közel 64 000 film található.  A MaNDA működésével hozzájárul a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel a magyar filmkultúra fejlődéséhez.

A szórványban élő magyarság és főleg a fiatalok számára, akik magyarul még tudnak beszélni, de az írás, olvasás már nehezebben megy, nagyon nagy segítség a MaNDA filmklubok léte. Ahhoz, hogy megőrizzék, könnyebben megtanulható, feldolgozható formában hallják, lássák és élvezzék a nyelvünk szépségeit, a film, a zene, az ének varázslat.