Jelenlegi hely

Vidd haza a cserkészetet közösségedbe!

Felnőttképzés a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben

/ Szabó Bernadette /
szabo.bernadette képe
Horgoson november 9-11. közt zajlott az első felnőttképzési hétvége, amelyre Vajdaság szerte jelentkeztek olyan felnőttek, akik komolyan érdeklődnek a cserkészet iránt. A képzés felépítéséből adódóan a hétvége folyamán a résztvevőknek igen változatos programban volt részük.
KiállításTúraFőzésCsoportkép

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Felnőttképzést indított a Vajdaságban élő felnőttek számára. A képzéssel szeretnék megszólítani mindazon felnőtteket, akik a cserkészet iránt komoly érdeklődést, elkötelezettséget mutatnak. A cél, mint ahogy a mottóban is megfogalmazták: hazavinni a cserkészetet a közösségekbe. Vagyis, a képzés végén, aki még nem cserkész, csatlakozzon a környezetében lévő cserkészcsapathoz, vagy ha a környéken nincs ilyen, a szövetség segítségével alapítson egyet. A képzés három hétvégéből és egy nyári táborból áll. November 9-11. közt került sor az első találkozásra Horgoson.

Az érkezést, regisztrációt, szálláshelyek elfoglalását követően beindult a "cserkészüzemmód", tehát a zászlófelvonás, az ima és az eligazítások. A vacsora és a bemutatkozós-ismerkedős-játékos program után a cserkészet kezdeteiről, alapelveiről, meghatározásáról és céljairól hallottunk egy bemutatót. Ezt rengeteg cserkészethez köthető tárgy, folyóirat, emlékplakett színesítette - ezek a tárgyak a hétvége folyamán állandóan megtekinthetőek voltak a közösségi teremben. Takarodó előtt, még egy roppant tanulságos képzés hangzott el: túrafelszerelés-bemutató és csomagolási útmutató. A képzés előrevetítette a szombati nap programját, mivel a reggeli rutin (ébresztő, reggeli torna, tisztálkodás, ima, reggeli) és szerszámhasználat képzés után kiosztották a felszerelést és az élelmet. Irány túrázni!

Útközben az útjelekről, térképészetről kaptak képzést a résztvevők, majd a helyszínre érve a környezetről. Szelíd kis középkori templomalap rajzolódott ki a közelben, mellette kereszttel, kopjafákkal és rövid leírással. A csöppnyi kulturális részt a tűzrakás-képzés váltotta fel, majd az ebédkészítés. Újból rengeteg információval gazdagodott mindenki, hogy hogyan kell a konyhai kényelmet elhagyva takarékosan, gyorsan finomságot varázsolni a bográcsba, majd azt kevés vízzel elmosni - megjegyzem, a homok és hamu keveréke csodákra képes. Az ebédet követően bemutattak egy ponyvából épített menedéket. Három csapatra oszlottak a jelenlevők, és mindegyik csoport megépítette a maga menedékét - a képek magukért beszélnek.

A visszafele út természetesen a Horgosi Csárda előtt vezetett el. A nap további részében a csomózást próbálták ki a jelenlevők, és vacsora után tábortűzön vettek részt. Vasárnap délelőtt még alaki, sípjelek és elsősegélyképzések zajlottak és a felnőttek kipróbálhattak egy svéd pályát a kiértékelő rész előtt.

A hétvége sikeresnek bizonyult, sok lelkes, tettre kész ember indult el, haladt a képzés által is megfogalmazott cél fele, de tudjuk jól, hogy a munka java még hátra van. Résen leszünk, hogy jól végezzük.