Jelenlegi hely

Vidd haza a cserkészetet közösségedbe! II.

Felnőttképzés a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben

/ Szabó Bernadette /
szabo.bernadette képe
Tavaly ősszel a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Felnőttképzést indított a cserkészet iránt érdeklődő vajdasági felnőttek számára. A képzés három hétvégéből és a nyári táborból áll - múlt hétvégén, március 29-31 között szervezték meg az utolsó hétvégét, ami még az alapozó elméleti tudás átadásáról szólt. Most már jöhet a nyár, jöhet a tábor, jöhet a gyakorlat!
JátékReggeliCsoportmunkaKépzés

Immár a harmadik hétvége alkalmával sikerült képzést nyújtani mindazon felnőtteknek, akik a cserkészet iránt komoly érdeklődést, elkötelezettséget mutattak, és részesei lettek a vajdasági magyar cserkészek felnőttképzésének. A hitéletről, az egyén helyéről, a vezető szerepéről, az önkéntességről, a csapat működéséről szóló hétvége helyszínéül Mártélyt választották és több mint huszan vettek részt rajta.

A péntek este a megérkezésről szólt - nem csak testileg, hanem lelkileg is a Hogy vagy? kör által. Megosztásaikkal egymást is segítették a résztvevők, mivel nagyon sok közösségben már otthonra talált a cserkészet, így ők tapasztalataikról mesélve jó tanácsokat fogalmaztak meg mindenki számára ekkor is, és a fiatalok és felnőttek viszonyáról szóló beszélgetések alatt szintén.

Szombat reggel, a nap meleg sugarai egy kis sétára csalogattak mindenkit a Tisza holtága mentén. A friss idő meghozta mindenki étvágyát és jó szívvel látott neki a reggelinek. A képzések közti szünetekben játszottak és nassoltak a résztvevők. Az ebéd utáni pihenőt többnyire a környék felfedezésére használták, sokan sétáltak egy nagyot. A délutáni képzések előtt egy hangulatos teaházban folytathatták a felmerült kérdések megbeszélését a cserkészet, csapatélet, vezetőlét témakörökben, majd a képzéstömb során mindenki elmélyülhetett az Isten felé növekedés és a cserkész-szellemiség kapcsolatán. A lelki táplálék után vacsora következett, aztán mindenki készülődött a tábortűzre. Az est komoly hangvétele egy lelki-ösvényben csúcsosodott ki.

A vasárnap reggeli rutin a megszokott volt, természetesen a szentmise sem maradt el. Visszatérve a templomból egy újabb vezetőképzés részesei lehettek a résztvevők, majd a kiértékelés, pakolás, rendrakás, ebéd és távozás következett.

A hétvége igencsak sikeres volt, ha a folyamatos jókedv, a képzések és megannyi beszélgetés mércéjén szemléljük. Fontos eredmény, hogy már több településen éledeznek, alakulnak a cserkészcsapatok és készülnek a nyári táborra. Most már jöhet a nyár, jöhet a tábor, jöhet a gyakorlat!