Jelenlegi hely

VII. Barcasági Gyermekfesztivál

/ Simon Andrea Edit /
simon.andrea.edit képe
Hogy milyen volt a gyermekfesztivál¬? Feleljenek helyettem a mosolygós gyermekarcok, a táncoló gyermektalpak, a tapsoló gyermekkezek, a kacagó gyermekszájak.

Fogarason – a gyermekek mellett – a szülők, nagyszülők is élvezettel nézték a magyar nyelvű produkciót. Jóleső érzés volt az aprónak tűnő, ám annál nagyobb eredményekről hallani. Forró Béla kutyaterápiás foglalkozása során volt olyan kicsike, aki az elején oda sem mert menni a kutyákhoz, az óra végén pedig már önállóan sétáltatta az egyiket. 

Vagy a mi kis tündér-boszorkányunk, Emese foglalkozása utáni szülői visszacsatolás. Egy anyuka azt mondta, nem tudja, mit mondott a gyerekeknek Emese, de azóta az ő fia, aki 4 kanál cukorral itta a teát, nem kér bele egyáltalán. Mi talán nem is gondoljuk, mennyire nagy hatással lehet egy-egy ilyen alkalom a gyerkőcökre, pedig óriási a felelősségünk. Mi évről-évre igyekszünk ennek megfelelni, hetedik esztendeje próbálunk olyan eseménysorozattal előrukkolni, ami minden gyermek örömét szolgálja. 

Nagyon jó érzés, hogy a pedagógusokkal is jó a kapcsolatunk, kiváló az együttműködés, enélkül nem is működne. A gyermekfesztivál szervezésénél minden esetben az a koncepciója a szervezőcsapatnak – élén Toró Tamás főszervezővel – hogy lehetőleg minden gyermeki korosztálynak kínáljunk programot. A legkisebbek – néhány hónapostól a 3 évesekig – a Brassó II.Református Egyházközség termében élvezhették a Mondóka mókát Dombay Imolával. A kacagtató mondókázás után jópofa játékok várták a kíváncsi apróságokat. 

Az óvodás korosztálynak házhoz vittünk egy-egy programot Brassóban és Négyfaluban. A már említett kutyaterápiás foglalkozások mellett Ferencz Gyöngyvér varázslatos mesevilágba kalauzolta a kicsiket, amelynek ők is szereplőivé váltak. A kisiskolásokat a gyógyító füvekkel ismertette össze Keresztes-Bíró Emese, aki útravalóul teafüvet is csomagolt a kisdiákoknak. A kicsit nagyobbacskák két kézműves foglalkozás alkalmával ismerkedhettek meg 2 hagyományos technikával, és természetes alapanyaggal. Egyik foglalkozáson bőr karkötők készültek Simon Andrea irányításával, míg a másikon Szász Edit tanító néni mutatta be a nemezkígyó készítésének fortélyait. 

A felsősök és a középiskolások örömére Marosán Csaba színművész Költészetünk vadvirága címmel emlékezett meg Petőfi Sándorról egy kicsit másként. S hogy a szülőknek, pedagógusoknak is kedveskedjünk, egy izgalmas beszélgetést szerveztünk nekik az Áprily Lajos Főgimnázium tornatermében Dr. Kádár Annamáriával és Dr. Krizbai Tímeával. Mit kezdjünk a gyermeki agresszivitással, impulzivitással? Erre kaphattunk hasznos tanácsokat, humoros példa történeteket a mintegy másfél órás program alatt, amelynek moderátora Dombi Orsolya volt.

S persze nincsen gyermekfesztivál koncertek nélkül, s ez idén sem volt másképp. Brassóban, Négyfaluban és Apácán varázsolt fergeteges buli hangulatot a Pitypang Zenekar. Volt közös tánc, nagy bevásárlás és mindenkit megmozgató közös vonatozás. A hét második felében Palya Bea és Lisztes Jenő egy különleges zenei világba röpítette a hallgatóságot, ahol megismerkedtünk a csenddel és a hanggal, s kettőjük szoros kapcsolatával.

Igazi gyermekekhez méltóan – bár  állítom, sokszor felnőttként sincs ez másként – leettük a ruhánkat mindenfélével, hogy aztán ki is moshassuk azt. De megtudtuk azt is, hogy kinek milyen járművel jár dolgozni az apukája. A többi finomság maradjon csak a mi titkunk, akik ott voltunk. 

A hat nap alatt rengeteg gyermeket megörvendeztettünk, 4 település számos helyszínére vittünk ki programot. Hálásak vagyunk ezekért a napokért a gyerekeknek, a pedagógusoknak, szülőknek, a közreműködő művészeknek és előadóknak, a támogatóinknak és a partnereinknek. Jövőre újra találkozunk, de legyen addig is minden nap gyereknap!