Jelenlegi hely

Voltunk, vagyunk, leszünk

20 éves a lévai Reviczky Társulás

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
"Kedves Tagságunk, Támogatóink és velünk Rokonszenvezők! Ez az emlékkönyv csak azért születhetett meg, mert két évtizede Önökkel együtt dolgozunk, mellettünk állnak, támogatják társulásunk munkáját. Ez a közös munka, eredményeink mellett, az átélt élményeken keresztül egy összetartó közösséggé kovácsolt bennünket. Hálás köszönettel: A Reviczky Társulás elnöksége. " (részlet a könyv bevezetőjéből)
Kosztolányi Magdolna bemutatja a könyvetA szerző dedikája kiadványtÉrdeklődő közönség

A 20 éves lévai Reviczky Társulás jubileumi emlékkönyvének ünnepélyes bemutatójára december 10-én került sor. Az eseményen először Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnöke köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd Kosztolányi Magdolna, a Reviczky Házban működő Lévai Magyar Könyvesbolt és Könyvtár lelkes vezetője mutatta be az írást. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak egy memoár, hanem kordokumentum is, hisz Léván nem jelenik meg magyar nyelvű sajtó, így az események feledésbe merülnek.

A könyv írója, Müller Péter, alapos és lelkiismeretes munkát végezve kutatta fel az elmúlt 20 év eseményeit, főbb állomásait. Így az emlékiratban nemcsak a Reviczky Társulás eseményeiről van szó, hanem a Reviczky Házban, mint a lévai magyarok, a lévai magyar szervezetek és intézmények előtt mindig nyitva álló közösségi házban megrendezett eseményekről is. Összesen 833 rendezvényt rögzít e dokumentum pontos adatokkal.

Az első fejezet Reviczky Gyula lévai vonatkozásait idézi fel, olyanokat is, melyek 128 év elteltével itt jelennek meg először újra nyomtatásban. A kötet második része a Reviczky Társulás ingatlanja, a Reviczky Magyar Ház eseménydús történetével ismertet meg, mely teljesen tükrözi kisebbségi sorsunkat. A kiadvány magja a harmadik fejezet, mely a társulás megalakulásának előzményeitől kezdve egészen napjainkig bemutatja a társulás történelmét. A további alfejezetekben a szerző részletezi a szakosztályok munkáját. Az első  melléklet az elmúlt két évtized  elnökségének állít emléket, ezt követi a rendezvények pontos összegzése.

A végén néhány, az előkészületekkel kapcsolatos kulisszatitkot is megtudhattak az egybegyűltek. Ezután Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnöke és Kosztolányi Magdolna, a Reviczky Ház alapjaitól vett földdel keresztelték meg az emlékkönyvet.

A  rendezvény a jubileumi kiadvány dedikálásával zárult.